petak, 2. prosinca 2011.

Pašta na žlicu sa gljivama

 Ne znam jeste li popratili ali jednom mjesečno uz Jutarnji list izlazi prilog "Dobra hrana". Može se kupiti svake prve nedjelje u mjesecu uz nedjeljni Jutarnji i stoji svega tri kune. Totalno sam oduševljena prilogom. U svakom broju obrađuju jednu sezonsku namirnicu ili neki sezonski gastro događaj. Tako su prošlom broju, iz kojeg sam posudila inspiraciju za današnji recept, tema bile kolinje. Svaka čast na ideji. Isto tako moram pohvaliti ljude koji rade kao suradnici jer uvijek ima zgodnih članaka a fotke su stvarno izvrsne. Fotke su mi posebno bitne jer sam izrazito vizualan tip i teško mi je predočiti si recept bez popratne fotografije. Iz istog razloga sam ljuta na kuharice koje nemaju fotku uz svaki recept. Mislim znam da je tisak skup ali kako da si predočim finalni rezultat kada nemam popratnu fotografiju. Ponavljam, ja sam izrazito vizualan tip.
Ukoliko želite, u nedjelju izlazi novi broj "Dobre hrane". Tema  u prosincu, kao što možete i pretpostaviti, je božićni meni. I za kraj a ne manje bitno ima i prilog o jestivim poklonima koji je osmislila AnaMarija sa bloga Da mi je nešto slatko.
I zato ako još niste vjerni čitatelji "Dobre hrane" predlažem da se ove nedjelje izvučete iz piđame i trknete na kiosk po nedjeljni Jutarnji. Za malo novaca dobiti ćete zaista impresivnu zbirku sezonskih recepata. Uz fotke pored svakog recepta, naravno.

 RECEPT:

500 g gljiva (ja sam koristila vrganje)
3 režnja češnjaka
1 dl bijelog vina
1 dl pelata
maslinovo ulje
500 g suhe tjestenine (ja sam koristila fuže)
sol 
papar
svježi timijan
svježi kravlji sir

Gljive očistiti i narezati na krupnije komadiće. Tavicu jako zagrijati. Na tavicu kapnuti vrlo malo maslinovog ulja i na to staviti gljive. Gljive pečemo, uz miješanje, na najjačoj vatri, dok ne posmeđe. Ako koristite malu tavicu, pecite gljive na dva puta jer će se u protivnom gljive pirjati a ne peći, pa će izgubiti okus. Pečene gljive staviti sa strane.
U loncu na malo maslinovog ulja zapeči češnjak narezan na listiće dok ne postane svijetlosmeđ, zaliti bijelim vinom, dodati pelete i litru vode. Kada zavrije dodati tjesteninu i smanjiti vatru. Dodati dvije grančice svježeg timijana te posoliti i popapriti. Kuhati dok tjestenina ne bude al dente. Na kraju dodati pečene gljive. 
Poslužiti sa malo svježeg kravljeg sira. 

Broj komentara: 8:

  1. Sviđa mi se šta si koristila vrganje, volim ih više od drugih gljiva i sigurna sam da su u ovoj kombinaciji fantastične :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne fotke, odličan recept. Što se kioska tiče, teško. Novine ne kupujemo (moj muž kupi subotnji Jutarnji koji samo prelistam), uopće, nikakvu više štampu ne kupujem. Ili su bedastoće tipa "kako smršaviti - uloviti muža - imati dobar seks" ili političke budalaštine ili naše "zvijezde". A kod naših recepata bojim se uvijek tipfelera unutar recepta ili krivih namirnica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam još jela tjesteninu sa svježim sirom, baš me zanima kako paše.

    Rijetko kupujem novine radi gastro priloga, jedino ako su blagdanske tematike. Virnut ću u nedjelju u Jutarnji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogu samo misliti kako je ovo fino...odlicni sastojci!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jelo bas po mom ukusu!
    Inace, i meni je ajko tesko zamisliti recept bez fotke...

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na pohvalama. Nemojte biti skeptične prema prilogu jutarnjeg stvarno je dobar.

    OdgovoriIzbriši