ponedjeljak, 31. listopada 2011.

KuVarijacije-Zagorski štrukli


KuVarijacije su mjesečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije.
Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istog dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće.
U listopadu zadatak su bili zagorski štrukli.
Nemam nikakvu zamjerku na recept. Tijesto mi se malo manje lijepo razvlačilo nego što sam navikla ali to je u potpunosti moja greška jer mi nije dovoljno odstajalo. U receptu je predložen i šećer u prahu za posipanje ali sam taj naputak ignorirala jer za mene su štrukli slani nikako slatki.m U receptu je također navedeno da se štrukli prvo peku "na suho" 30 minuta pa se tek onda preliju slatkim vrhnjem. Naučila sam štrukle odmah sirove preliti slatkim vrhnjem pa peći. Ovoga puta sam ih podijelila u dvije posude pa sam jedne odmah prelila vrhnjem a druge nakon pola sata. Rezultat je bio neodlučen; meni su se više dopali štrukle na koje sam ulila vrhnje kasnije jer su imali hrskaviju koricu. MM su bili bolji štrukli na koje sam odmah nalila vrhnje jer su mekaniji. Ubuduće radim štrukle u dvije posude tako da svi budemo zadovoljni.

RECEPT:

Za tijesto;

300 g brašna
malo soli
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dl mlake vode
maslac za premazivanje


Za nadjev:

500 g svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje 
malo soli

Za preljev:


3 dl slatkog vrhnja
1 jaje 
malo soli


Od brašna, jaja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite sa dvije žlice ulja, pa ga ostavite da odstoji 30-ak minuta na sobnoj temperaturi. Na stol stavite stolnjak na kojem ćete razvlačiti tijesto, posipajte ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite valjkom, zatim rukama razvucite tako da tijesto bude što tanje.
Za nadjev izmješajte sir sa vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo. Središnji dio tijesta nakapajte uljem te ga razmažite. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30- ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-ak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.

Verzija za ispis

Broj komentara: 12:

  1. Pošto nisam vešta u razvlačenju kora a nisam imala onaj trenutak želje da se u to upustim ovaj krug sam propustila ali ove tvoje izgledaju super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično si napravila štrukle, a ja ću ih isto drugi put napraviti na oba dva načina, odmah zaliti vrhnje ili ih kasnije preliti, pa da usporedim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično je što si radila u dvije posude na različit način. Morat ću sljedeći put kad budem radila štrukle tako napraviti.

    Super su i štrukle i suza za zagorske brege.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm.fino izgledaju tvoje štrukle! Vjerujem da su na oba dva načina jednako fine i ukusne! Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  5. divne su! i za mene su štrukle bolje u slanoj verziji :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Da znas da mi se svidja ideja posebnog pecenja u dve posude, pa svi mirni i zadovoljni, hihih... a strukli su stvarno bili fini i bas mi je zanimljivo procitati i ustiske drugih "degustatora".;))

    OdgovoriIzbriši
  7. E vidis nije mi palo na pamet da ih odmah prelijem. Mozda cu drugi put tako probati. Mada, ni ovako nisam imala zamerki... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasne su, a ova druga fotka mi je fenomenalna!

    OdgovoriIzbriši
  9. baš lijepo miriše,zamlo nisam pojo ekran od lop topa

    OdgovoriIzbriši