petak, 16. rujna 2011.

"Ajme koliko nas je!"-šlijve


"Ajme koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcije osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca rujan su šljive a ovaj mjesec domaćica nam je Snježa.
Baš sam se razveselila kada sam vidjela temu jer mi se čini da su šljive pa malo zapostavljene u kolačima. Po prijavama vidim da je blog ekipa bila jako maštovita i da ću pronaći puno recepata za isprobati.
Recept za ovu pitu pronašla sam u Repetama kolovoz-rujan 2011 a u originalu ga je pripremila Lana. Kolač je baš "retro" nekako me podsjeća na bakine kolače. Stvarno je ukusan i relativno jednostavan za pripremu. Slaganje šljiva traje malo duže ali zato kolač izgleda predobro.

RECEPT

Podloga;
250 g brašna
20 g svježeg kvasca
50 ml mlakog mlijeka
1 jaje
40 g šećera
40 g maslaca

Nadjev;

1 kg šljiva
4 žlice ruma
40 g šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta

Preljev;

200 ml kiselog vrhnja
1 jaje
malo sjeckanih oraha

Šljive operite i očistite od koštica te ih razrežite na četvrtine. Nakapajte ih rumom, dodajte šećer i cimet i izmješajte. Ostavite ih da se mariniraju uz povremeno mješanje. Od brašna, kvasca razmućenog u mlijeku, brašna, šećera, maslaca i jaja umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na veličinu kalupa i položite ga u prethodno namašćen kalup za pitu. Posložite šljive na tijesto i pokapajte ih sokom koji je ostao od marinade. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C 20 minuta. Polupečenu pitu izvadite iz pećnice i prelite mješavinom kiselog vrhnja i jaja. Posipajte sjeckanim orasima i vratite u pećnicu na još 10 minuta. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje. (Ja sam zaboravila kupiti slatko vrhnje a moji ukućani su potamanili pitu i bez njega.)

 Verzija za ispis

Broj komentara: 8:

  1. Stavila sam si taj recept na popis za isprobavanje, ali jednostavno nisam stigla.

    Pita je jako dekorativna, a sigurno i jaaako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jkao lepo izgleda..narocito kad ovde neam sljiva takvih da se kupe;((

    OdgovoriIzbriši
  3. jako zgodno i jednostavno :))
    šljive u kolačima su mi totalni hit.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda ova pita ili tart, a koliko je ukusna znam!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je pita moja prepruka je da obavezno probate dok je još sezona šljiva

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično izgleda ova pita, i ja sam planirala nešto slično, no ne znam dal ću stići isprobati još dok je sezona šljiva

    OdgovoriIzbriši
  7. ne previse testa a puno voca! Divno!

    OdgovoriIzbriši