ponedjeljak, 19. rujna 2011.

FBI rukavice-Cooking by Mirjana

Pospremajući nered u mojim folderima sa fotkama shvatila sam da nisam objavila post o FBI rukavicama za svibanj i lipanj pa sada ispravljam vlastiti propust.
Za one koji još nisu upoznati sa pravilima: FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmiislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan blog. U igri za svibanj i lipanj pod istragom je bio blog Cooking by Mirjana

Tijesto:



400 g brašna

80 g šećera u prahu

2 žumanjka

Narančin sok-po potrebi koliko treba da se umijesi tijesto

125 g maslaca



Nadjev:



120 g  šećera

1 jaje

naribana korica 1 naranče

60 g brašna

240 g oguljenih i mljevenih badema

300 g trešanja



Posip:



Šećer u prahu





Na radnu površinu prosijati šećer u prahu i brašno. Dodati žumanjke i maslac. Dodati malo soka od naranče i umijesiti glatko tijesto. Ukoliko je smjesa mrvičasta dodati još narančinog soka dok se sve ne poveže u kompaktno tijesto.

Tijesto razvaljati te njime obložiti prethodno namazan veliki kalup za pite ili 6 malih kalupića. Sve zajedno staviti u zamrzivač na 5 minuta. Tijesto se ne smije zamrznuti nego samo fino stvrdnuti.

Tijesto izvaditi iz zamrzivača, prekriti papirom za pečenje i na njega staviti suhi grah pa sve zajedno staviti u pećnicu i peći 10 minuta na 200 C. Malo ohladiti.

Za nadjev pjenasto izmiksati maslac i šećer. Dodati jaje, ribanu koricu naranče, bademe i brašno.

Nadjev rasporediti po polupečenom tijestu. Na vrh nadjeva posložiti trešnje. Ako kolač poslužujete kao hranu koja se jede s nogu očistite ih od koštica. Ukoliko planirate poslužiti kolač na tanjuru uz jedaći pribor ostavite koštice jer daju trešnjama jedan fini bademasti okus.

 Verzija za ispis






2,5 dl slatkog vrhnja
0,5 dl mlijeka
60 g čokolade sa većim udjelom kakaa
1 žličica želatine u prahu
1 žlica vruće vode

Na laganoj vatri otopiti šećer, čokoladu, mlijeko i slatko vrhnje. Kada je otopljeno (NE SMIJE prokuhati) dodati želatinu koju ste prethodno otopili u žlici vruće vode, pa tek onda dodali u čokoladnu smjesu. Lagano izmiješati i uliti u prethodno pripremljene kalupe. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Prije posluživanja panna cottu izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji (voćem, čokoladnim umakom...).

Verzija za ispis


Broj komentara: 7:

  1. oće to tako s godinama :lol

    ove košarice su me još davno osvojile! a panna cotta? fala, može :))

    OdgovoriIzbriši
  2. krasno, panna cotta savršeno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Naša sreća što si pronašla zaostale fotke i recepte i objavila ih, jer sve izgleda prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  4. sve je odlično, panna cotta mi se posebno dopada

    OdgovoriIzbriši
  5. za ovakav post nikad nije kasno...ova pana cotta izgleda senzacionalno!

    OdgovoriIzbriši