petak, 10. lipnja 2011.

Pita od jagoda

Sada sa vremenskim odmakom od dva dana mogu reći da sam se izvrsno na koncertu Bon Jovi-a  u Maksimiru. Ja sam tip osobe kojoj treba dan dva da mi se slegnu dojmovi i da si sve posložim u glavi.
Bon Jovi je stvarno bio dobar. Odlična svirka, čovjek pun energije ma čista uživancija. Stvarno je lijepo vidjeti ljude da u uživaju u onome što rade. Čovjek se i stvarno dobro drži. Sa „pet banki“ na leđima stvarno dobro izgleda. Da se razumijemo vidi se da više nije balavac ali ima energije više nego neki mlađi od njega. I ja bih voljela „ostariti“ sa toliko energije. Na stadion neću trošiti riječi jer je zaista ruglo a ne maksimirska ljepotica. Uopće mi nije jasno otkuda taj izraz, očito ga je osmislio neki slijepac.
Fascinirana sam i točnošću početka koncerta. Kako može jedna zvijezda kao Bon Jovi započeti koncert na vrijeme a kojekakve Lane, Ivane i kako se već zovu domaće zvjezdice kasne po sat vremena?!
Recept je za pitu od jagoda, koja je kao i Bon Jovi, starija (recept iz umrljane bilježnice kojem se stalno vraćamo) ali nas nikada ne prestaje oduševljavati.

Tijesto:

150 g maslaca
4 žumanjka
70 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo

Nadjev:

500 g jagoda

Premaz:

4 bjelanjka
200 g šećera


Umijesiti tijesto od svih navedenih sastojaka. Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljati i položiti ga u prethodno namašćen okrugli kalup za pitu. Tijesto peći „na slijepo“ na temperaturi od 180 C 30-ak minuta. Ohladiti.
Jagode oprati i prerezati ih na polovice. Rasporediti ih po prethodno ispečenom tijestu.
Od bjelanjaka i šećera istući čvrsti snijeg. Snijeg staviti u dresir vrećicu i ukrasno naštrcati po jagodama. Kolač staviti u pećnicu na 130 C i peći još 1 sat.
Ohladiti prije posluživanja.
   



Broj komentara: 10:

  1. izgleda divno. Jos jedan recept sa jagodama koji cu sigurno probati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bila sam na njegovom koncertu u Aucklandu i meni se dopao;)Kao sto mi se naravno dopada i ovaj tvoj kolac;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema bolje garancije za dobra recept od umrljane stranice.

    Lijepa pita.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni su ovakve pite naj, naj bolje!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. mmmmmm, fino! :))
    samo mi je žao što je sezona ovih najfinijih jagoda već lagano na zalasku :(
    šmrc.

    OdgovoriIzbriši
  6. I kod mene omiljena ,tako jednostavna a tako fina.

    OdgovoriIzbriši
  7. Da jagode su pri kraju ali dolaze druge divote. Marelice,breskve maline,kupine...

    OdgovoriIzbriši
  8. Jednostavna lagana tortica! Sigurno ti je dobro došlo nešto lagano, voćno i osvježavajuće nakon što si (zasigurno) glasnice ostavila na Maksimiru :)

    OdgovoriIzbriši
  9. To je bilo prije Maksimira da skupimo snagu za skakanje i pjevanje ;)

    OdgovoriIzbriši