ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

Pita kraljice Marije Antoanete

Prije nekoliko dana bila sam na godišnjici mature. Nisam baš bila preoduševljena datumom održavnja jer sam iskreno imala nekih drugih planova. Ali znatiželja je bila jača pa sam sve otkazala ipotvrdila dolazak na godišnjicu.
Nekih tjedan dana prije „eventa“ sjedila sam na kavi sa prijteljicom i kroz priću dođemo do razgovora kako za vikend idem na godišnjicu mature. Njen savjet bio je samo sjedni među dečke jer na nkenoj godišnjici cure su pričale samo o porodima. Citiram: „ Završila sam srednju medicinsku, radila u rodilištu i prošla osobno kroz dva poroda, poroda mi je preko glave!“
Samo sam joj se nasmijala. Ali kada je došlo vrijeme sijedanja za stol u restoranu u kojem smo se našli dobro sam pazila gdje i sa kim ću sjesti.
Generalna ocijena događanja skroz je pozitivna. Svi smo više manje ostali isti i nije bio problem prepoznati ljude. Uostalom prošlo je „samo“ petnaest godina od završetka srednje škole. Porodi se nisu previše spominjali, sve u granicama dobrog ukusa.
Glavno razočarenje večeri nekoć najveći frajer iz razreda. Svim curicama je bio ono prezgodan i uglavnom tiha patnja jer nije pokazivao nikakav inters za njih. Zapustio se čovijek, sav se nekako razlio a težina mu se u najboljem slučaju udvostručila. Kroz razgovor sa njim shvatiš da ima neki kaos u glavi. Ne možeš shvatiti o čemu priča čak ni ako se potrudiš.
Ugodno me iznenadila jedna cura iz razreda koja je uvijek djelovala nekako suzdržano. Kod nje je uvijek sve išlo kao po špagi. Ocjene iznadprosjećne, nikad nikakvih problema sa njom. Onako osoba koja je tu ali je nekako ne zamiječuješ. Mirna i tiha. Uglavnom pronašle smo puno zajedničkih teme i baš smo si ugodno pročaskale.
Ostatak razreda uglavnom više manje isti samo što sada imamo ipak više obaveza nego u srednjoj školi. U svakom slučaju ugodno druženje.
I recept za kraj. Vidjela sam neki dan na Cooks and bakes raspravu o imenu kolača pa sam se odlučila i ja priključiti i dodatno zakomplicirati stvar.
Ovo mi je inače jedan od najdražih kolaća. Tako sladak da ti zubi trnu. Nije baš najzdraviji ali je savršen uz čašu mlijeka.


Sastojci:

Za tijesto:

140 g margarina
140 g šećera
140 g tostiranih i mljevenih oraha
70 g brašna
Pola praška za pecivo
Snijeg od 4 bjelanjaka

Pjenasto izmiksati margarin sa šećerom. U pjenastu smjesu umiješati orahe te brašno prosijano sa praškom za pecivo. Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izliti u prethodno namašćen kalup te peći u pečnici zagrijanoj na 180 C. Peći 25 minuta.

Žuti nadjev:

4 žumanjka
140 g šećera

Pjenasto izmiješati žumanjke i šećer. Smijesu premazati preko vrućeg biskvita te sve zajedno vratiti u pečnicu i peći još 10-ak minuta dok se nadjev ne posuši i bude suh na dodir.Ohladiti.

Krema:

100 g tostiranih i mljevenih oraha
1 dl mlijeka
100 g šećera u prahu
100 g maslaca

Zkipiti mlijeko i preliti ga preko oraha. Izmiješati i ostaviti da se ohladi. Pijenasto izmiksati  maslac sa šećerom u prahu. U smijesu umiješati ohlađene pofurene orahe te sve dobro izmiješati. Kremu premazati preko ohlađenog biskvita i sve staviti u hladnjak da se stegne.

Čokoladna glazura
Mljeveni orasi za posip

Ohlađen kolač premazati čokoladnom glazurom i posipati mljevenim orasima. Ohladiti te prije posluživanja narezati.

 Verzija za ispis

Broj komentara: 12:

  1. Ovaj kolač se u nekoj mojoj staroj tekici iz nekog razloga zove "Marcipani" :) Ali čula sam za još mnogo imena istog kolača, svagdje drukčije. Super ti je ispao!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlican kolac, ja ga obozavam, mada retko pripremam:))) Drago mi je da su utisci sa okupljanja pozitivni...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe "samo pricaju o porodjajima" :))) Nema veze da li je godisnjica mature vec KOJA je godina od mature. Pre pet ili za jos pet nece biti tih tema uopste.

    Cula sam, nakon sto sam objavila post, da se kolac moze naci i pod imenom kolac kraljice Marije, ili samo kraljica Marija, pa dodala u imenik :)

    Kolac bas lepo uzgleda.

    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  4. moja mama povremeno sprema ovaj kolač ali ona ga zove Fantazija. jer joj je fantastičan :)
    iako, u bilježnici s receptima joj piše nešto drugo.

    ja se nekako nadam da ću zaobići godišnjicu mature kad bude vrijeme.. nekako, s ljudima s kojima sam htjela ostati dobra sam ostala, s kojima se ne čujem - to je zato jer nikad nismo imali ništa zajedničko. A i razred nije bio pretjerano složan..

    do čitanja! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan je kolač, po mom guštu svakako...Jako jako dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa ako je dobar za Antoanetu bio meni je jos bolji.Izgleda njam, samo da ne ode glava od kalorija;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mamajc: može biti da si u pravo što se tiće koja je godišnjica mature. Svi mi rpolazimo neke faze pa ovo sada valjda porođajna.
    Meni je bilo drago otići i vidjeti sve ljude jer bez obzira na povezanost ja nisam nikoga iz razreda vidjela 15 godina. I onda netko veli da je Zagreb mali grad?!
    Koji splet okolnosti da u 15 godina naletiš samo na jednu osobu koju poznaješ iz srednje škole

    OdgovoriIzbriši
  8. Probala sam Majine kolacice i jako su mi se svideli. Odlican recept i za svaku preporuku.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne spominji mi godišnjicu mature, meni je ove godine 40-ta godišnjica:)
    Ja ovaj kola poznajem pod imenom Abesinci:) i mislim da je u mene zapisan nekoliko puta jednom čak piše Fini kolač od badema a badema nigdje:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Snježo pa zamijene orahe bademima da odgovara naslovu recepta :))
    Šalim se i ja imam u bilježnici upiasnih takvih recepata da naziv nema veze sa pameću

    OdgovoriIzbriši
  11. i ja u tekici imam recept za ovaj fini kolač, moja baka ga je pravila obavezno za božić i neke veće fešte. btw, ja ga znam kao "zvono" :)

    OdgovoriIzbriši
  12. koliko pratim na fb moja se generacija sastaje ovaj tjedan ili uskoro. ne mogu doci. rado bih vidjela ljude na okupu, i slazem se da je medju deckima bolje. nadam se da ce moje srednjoskolske prije sa kojima se danas druzim na redovnoj bazi uslikati sve sto vrijedi, te cu tako barem na tren moci vidjeti sva iznenadjenja i razocarenja na jednom mjestu! kolac...ah sto reci....bez pol kile oraha i secera - nije kolac!

    OdgovoriIzbriši