srijeda, 13. travnja 2011.

Kolač od banana

Jedva čekam da na tržnice dođu prve ovogodišnje jagode. Baš sam danas ujutro šetala Dolcem i snimala ponudu. Gospođa kod koje inače kupujem mi je rekla da će sljedeći tjedan stići domaće jagode. Baš im se veselim. Za sada su u ponudi samo jagode iz Španjolske. Ovo "zimsko voće" mi je već pomalo dosadnjikavo. Naranče više i nisu baš nešto. Već su pomalo suhonjave i prava je lutrija naletjeti na one sočne. Jabuke su u redu ali kroz zimu sam ih već pojela cijelu hrpu tako da žudim za nečim novim. Banane, one spadaju u neku posebnu kategoriju. One su cijelogodišnje voće. Ne znam kako je kod vas ali moji doma ne žele ni probati banane kada im kora malo potamni. Jedu samo one kojima je kora blještavo žuta. Meni osobno ne smeta malo smečkasta kora jer mi takve zrelije banane imaju čak i bolji okus nego one manje zrele. Ali ni ja ne mogu sama pojesti sve te malo prezrele banane. E tu uskače ovaj kolač jer za njega trebaju baš zrele banane. Ukućani ne samo da se nisu bunili što su u kolaču zrele banane nego su se doslovce potukli za zadnji komadić. Recept sam vidjela kod Ane pa sam ga malo modificirala.

Recept:

Tijesto:

350 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
3 jaja
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
3 žlice rastopljenog maslaca
5 zrelih banana zgnječenih

Preljev od čokolade

50 g šećera
2,5 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade

Pjenasto izmiješati jaja sa obadvije vrste šećera. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet. U pjenasto izmiješana jaja umiješati rastopljeni maslac i zgnječenu bananu. Dodajte smjesu sa brašnom i sve dobro izmiješajte. Izlijte u prethodno namašćen plitki lim. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C otprilike 30 minuta. Ohladite.
Za preljev na laganoj vatri otopite šećer do zlatnožutog karamela. U vrući karamel dodajte slatko vrhnje. Budite oprezni jer će u ovom trenutku smjesa početi jako prskati. Karamel će se ponovno stvrdnuti pa ga vratite na laganu vatru i kuhajte dok se karamel ponovno otopi. Karamel umak skinite sa vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada otopi. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi. Narežite prije posluživanja.

Verzija za ispis

Broj komentara: 6:

  1. Niti kod mene niko neće banane ako imaju i jednu smeđu točku. Ali teško i posmeđe kada nestanu čim dođu. Svejedno, dobro je imati ovako dobar recept za kolač!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam probala one jagode iz Šplanjolske i nisu mi baš nešto. Izgled im je super ali oku, tako tako .... Ovaj kolačić je baš primamljiv :)

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam banane i najčešće ih jedem samo tako, ali volim ih i u kolačima kao što je ovaj, odličan

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj ja sam jedna od tih koja jede samo savršene banane bez točkica. Zapravo meni su i žute malo prezrele ja ih volim dok su još zelenkaste. Zbog toga obožavam ovakve recepte jer uvijek imam viška banana u kući. Super izgleda i zvuči ovaj kolač. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican recept, i predivan kolacic! Obozavam banane u svakoj formi, sa ili bez smedhih tackica ;)

    OdgovoriIzbriši