petak, 4. ožujka 2011.

Zima i vruća čokolada i marshmallow

Sjećate se kada su prošle godine negdje u studenom krenule prognoze kako će zima biti duga i hladna? e pa bili su u pravu. Stvarno se ne da ova zima. Iskreno razmišljam o tome da se odselim negdje drugdje. Ne mora nužno biti toplije mjesto samo da je sunčanije. Stvarno mi fali sunca i optimizma koji dolazi sa njim. Dok se ne odselim ili dok nam ne dođe proljeće predlažem Vam da si skuhate ovu čokoladicu, ušuškate se u dekicu, uzmete knjigu ili stavite neki film ; što vam je draže, i uživate.

Recept :

2 vrećice želatine u prahu
180 g šećera
120 ml vode
3 bjelanjka
malo soli
ekstrakt vanilije
šećer u prahu za posipanje
1,5 l mlijeka
2,5 dl slatkog vrhnja
50 g šećera
200 g kakaa u prahu
2 štapića cimeta
1 mahuna vanilije
100 g čokolade sa večim udjelom kakaa

Namočite želatinu u 2 žlice vode i ostavite je da nabubri. Pomiješajte šećer i vodu i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i nastavite kuhati sirup dok se ne počnu stvarati veliki mjehuri i siruo ne kapa, nego pada sa žlice u jednoj niti. U međuvremenu mikserom tucite bjelanjke dok se ne naprami meki snijeg. Sirup maknite sa vatre i sa mikserom na najačoj brzini, polako u tankom mlazu, ulijevajte sirup u snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu uvruću zdjelu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjke, dodajte vaniliju i tucite još 3 minute. Posipajte šećer u prahu po papiru za pečenje i razmažite marshmallow po njemu u sloju 1,5 cm. Pustite da se stisne na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Izrežite u oblike po želji.
Za čokoladu, stavite mlijeko, vrhnje, šećer, kakao i štapiće cimeta u lonac. Razrežite vaniliju i ostružite sjemenke u mlijeko. Zagrijte na srednjoj vatri i pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok se malo ne zgusne, 30-ak minuta. Umiješajte komadiće čokolade i kuhajte još par minuta dok se ne rastope. Izvadite začine. Servirajte s marshmallowom.

Broj komentara: 6:

  1. Prava poslastica za ovaj tmurni, hladni dan!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmh, perfektno po ovom ruzno tmurnom vremenu. Dekica, kauc, dobar film i ova vruca cokolada :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, baš za ušuškati se u dekicu, uz dobar film ili knjigu..

    OdgovoriIzbriši
  4. odlično! joj, da mi je bilo ovo pri ruci kad sam prije 5 minuta išla radit kakao...

    OdgovoriIzbriši