srijeda, 9. ožujka 2011.

Krafne i Fašnik

Završen je Samoborski fašnik. Volim to vrijeme godine.Cijelo naše društvo se nađe, maskiramo se i krenemo put trga u Samoboru ( i okolnih kafića) izludirati se. Nemogu reći da se nešto suzdržavam ostatak godine ali nekako mi je posebno drago ludirati se u fašničko vrijeme. Vele u Samoboru " bedaki noriju svaki dan a pametni samo na fašnik". Jedino što ne volim u fašničko vrijeme je gužva. More ljudi je u gradu tako da nakon subotnjeg placa nas domaće ne čekaju naša uobičajna mjesta za subotnju kavu. Izdržimo nekako ta dva vikenda jer ipak je to dobra turistička promidžba. Druga stvar koja me smeta je Zagrebački fašnik. Mislim pa kaj je to pa to i ne postoji. Trebalo bi zaštititi ime Samoborski fašnik; Zagreb neka ima maskembal ali fašnik je samo samoborski i ničiji drugi. Nadam se
da će se toga dosijetiti i netko tko je Samoboru malo utjecajniji od mene i to napraviti. U međuvremenu evo par slikica čisto da vam malo dočaram atmosferu.
  



A sada i recept. Pronašla sam ove krafne kod sweetgreen. I velim sama sebi super izgledaju napraviti ću ih jer ove klasične krafne su pravo carstvo kolesterola ove su ipak "zdravije". Moram reći da su ove krafne iz pećnice bile u redu ali nisu me nešto oduševila. Na kraju sam odlučila da ću ubuduće ipak napraviti klasične krafne jer jedem ih samo jednom godišnje pa ću preživjeti i udar kolesterola. 


Za tijesto:

koristite se šalicom od 240 ml
4 šalice brašna (960 ml)
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1 žlica suhog kvasca
320 ml toplog mlijeka
2 žlice maslaca
2/3 šalice smeđeg šećera (160 ml)
2 jaja
1 žličica soli

Za premaz:

80 g maslaca, otopljenog
1/2 šalice sitnijeg smeđag šećera
1 žlica cimeta

Pomiješajte u posudi sve suhe sastojke za tijesto te im dodajte jaja i toplo mlijeko u kojem ste otopili maslac. Miješajte dok se sastojci ne spoje, a zatim tijesto istresite na podlogu i mijesite nekoliko minuta. Ako je tijesto presuho dodajte još mlijeka, a ako je premeko dodajte brašna. Oblikujte od tijesta loptu te ga stavite u posudu koju ste premazali uljem. Poklopite posudu i stavite tijesto dizati na toplo mjesto oko sat vremena odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.
Stavite tijesto na podlogu koju ste prethodno posipali brašnom i razvaljajte ga na 1,5 cm debljine. Izrezujte krugove čašom promjera 6-7 cm te ih poslažite u limove za pečenje ostavljajući dosta razmaka između krafni. Prekrijte krpom te stavite ponovno dizati još 45 minuta.
Zagrijte pečnicu na 190 C.
Pecite krafne 10-ak minuta ili dok odozgo ne dobiju lijepu boju.
Dok se krafne peku otopite maslac, a u posebnoj zdjelici pomjiješajte šećer i cimet.
Krafne izvadite iz pećnice i ohladite minutu.
Umočite svaku krafnu u otopljeni maslac pa zatim u šećer sa cimetom. Poslužite odmah.

3 komentara:

  1. Znaju Samoborci kako se to radi!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti na linkanju - tek sam sad vidjela. Nesto bih komentirala u obranu ovih krafnica, nadam se da neces zamjeriti. Cini mi se po fotkama da su se tvoje malo prepekle, mozda si previdjela iz predgovora receptu, kopiram:
    "Najvažnija stvar je da ove krafne ne prepećete, radje ih ostavite sirove jer će se one nastaviti peći jos koju minutu i nakon sto ih izvadite iz pećnice."
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na preporuci da manje pećem krafnice. Budem probala.

    OdgovoriIzbriši