petak, 18. ožujka 2011.

Crne ledene kocke





Kada ste zadnji puta bili u kinu? Ja sam bila jučer nakon dobrih godinu dana. A kad se sjetim da sam prije jedno tri-četiri godine bila u kinu jednom tjedno bilo ljeto bilo zima. Na programu je bio "lagani film". U angažmanu kolegica sa posla gledale smo film Moja lažna žena. Sedam "baba" na okupu, kokice i čips i tipičan ženski film...kakav stereotip. Kino polu prazno a ono malo publike što je bilo uglavnom žene. Film savršen za opuštanje nakon posla, pitko i lako gledljivo. Baš ono što mi treba za opuštanje i bijeg od stvarnosti, recesije, neimaštine i svih onih jadnih ljudi koji su stradali u Japanu.
A kolač? Nisam ga nosila kao snack u kino mada znam jednu osobu koja ne bi imala ništa protiv i da jesam. Recept sam pronašla u knjizi "Tradicionalni kolači" i malo ga izmijenila.

Recept:

Tijesto:

7 jaja
7 žlica šećera
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

Sirup:

3 dl vode
15 dag šećera

Nadjev:

5 dl mlijeka
7 žlica oštrog brašna
15 dag šećera u prahu
25 dag maslaca

Čokoladna glazura

Za tijesto pjenasto izmiješati  žumanjke i šećer, dodati kakao, prašak za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pažljivo izmiješati, te smjesu uliti u prethodno namašćen lim za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 170 C 20-ak minuta.
Za sirup kuhajte vodu i šećerna umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok se šećer sasvim ne otopi.Pojačajte vatru i kuhajte dok ne provrije.
Topli biskvit prelijte mlakim sirupom i ostavite da se ohladi.
Za nadjev stavite kuhati 4 dl mlijeka. Preostali 1 dl mlijeka pomiješajte sa brašnom i ulite u kipuće mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite. Pijenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu te dobro izmiješajte sa ohlađenom smijehom mlijeka i brašna.
Nadjev premažite preko ohlađenog tijesta i prelijte čokoladnim glazurom. Ohladite. Prije posluživanja narežite na kockice.


Verzija za ispis

Broj komentara: 12:

  1. Ovo su najlepse ledene kocke koje sam videla. Posebno mi se dopada sto je kora bas tamna, naspram finog belog fila i sve zajedno deluje jako socno. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kocke su ti savršene, svaka čast
    I ja rijetko idem u kino (kod kuće skidam filmove sa interneta non stop),ali uvijek kad odem pravi je doživljaj i gušt :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično izgledaju, jako jako dobro..

    OdgovoriIzbriši
  4. Ledene kocke izgledaju savrseno! Sve pohvale :)
    Sto se kina tice, i ja sam do prije 2-3 godine isla barem jedanput sedmicno, a sad odem svakih par mjeseci... Uh, ostarilo se izgleda :(

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh kako savršeno izgledaju, baš mame ovako lijepe kroz ekran. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. kocke izgledaju savršeno! :))

    što se kina tiče, dok je derlić trebao pratnju bila sam redovna, a sad bolje da ne pišem....

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista ne ide brašno u biskvit?

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasni izgledaju, baš sočno.

    OdgovoriIzbriši
  9. mene zanima gde su ti belanci zavrsili...?

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako vam ispadne tako beo fil i tako zrnast? Ja danas pravila i ispalo je ne daj boze...jako glatko, a belo ni prblizno?!

    OdgovoriIzbriši