četvrtak, 21. listopada 2010.

Pita od jabuka

Jesen je definitivno stigla. Kiša pada nemilice, sve je puno otpalog lišća a mrak pada sve ranije (što je prava noćna mora za fotkanje), ali o tome drugi puta). Što je jesen bez pite od jabuka? meni je to nezamislivo. Čim malo zahladi ja mijesim pitu od jabuka. Ostala mi je navika jer smo u ovo vrijeme imali berbu jabuka a nakon berbe prvi kolač koji smo radili je bila upravo pita od jabuke kako bi potrošili jabuke koje su bile lošije kvalitete. Ove godine sam odlučila potražiti neku malo "neobičniju" pitu od jabuka. Listajući moje brdo kuharica pronašla sam ovu u kuharici Dr. Oetkera " Tajna je u imenu 2". Izgledala je obećavajuće ali mene se i nije baš nešto dojmila ali mojima doma je bila fina i sve su smazali.

Recept:

Tijesto:

350 g brašna
1 žličica pecilnog praška
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
250 g maslaca ili margarina
Umijesiti tijesto i razvaljati ga. Staviti ga u prethodno namašćen  niski lim  30 cm x 30 cm. Peći ga na 180 C 20-ak minuta dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Nadjev:

1 kg jabuka
1/2 žličice mljevenog cimeta
50 g šećera
srž 1/2 mahune vanilije
Jabuke oprati, očistiti od koštica, narezati na četvrtine i narezati na tanke ploške. Narezane šnitice jabuka izmmiješati sa cimetom, šećerom i srži vanilije te rasporediti po prethodno pećenom tijestu.

Mreža od maka:

100 g mljevenog maka
100 g šećera
1,5 dcl mlijeka
50 g krušnih mrvica
malo cimeta
1 žlica kakaa
Stavite mak, šećer i mlijeko u lonac, kratko prokuhajte i maknite sa štednjaka.Umiješajte krušne mrvice, cimet i kakao. Smijesom od maka napunite štrcaljku. Na nadjev od jabuka naštrcajte mrežu.

Za posipanje:

50 g listića badema
Kolać posipajte bademima. Pecite na 180 C 25 minuta.

Verzija za ispis

1 komentar: