srijeda, 13. listopada 2010.

Schiaccata od grožđa




Berba mi je od svih radova u vinogradu kroz cijelu godinu najdraža. ne prati je nikakva užurbanost i sve je nekako ležerno i opušteno. Još ako je lijepo vrijeme kao što je bilo u petak... ma tko to može platiti.
Još sam prije par mjeseci pronašla ovaj recept na internetu i odlučila sam da ću ga napraviti za berbu.Naime radila sam schiaccciatu od grožđa ( schiacciata con l uva). Schiacciata je toskanski kruh a u prijevodu znači spljošten ili zgnječen. Može biti obična ili punjene sa voćem, povrćem mesom ili sirom. Schiaccata od grožđa se tradicionalno radi povodom berbe grožđa.


Recept:

340 g brašna
100 g pšenićne krupice (griza)
260 g vode
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
2 žlice šećera
1/3 šalice maslinovog ulja
listići 5 grančica ružmarina
1/2 žličice anisa
400 g grožđa
malo anisa za posipanje

Lagano zgnječite listiće ružmarina rukom i dodajte ih maslinovom ulju.Ostavite sa strane 1 h pa procjedite ulje te sačuvajte listiće ružmarina za kasnije. Izmiješajte brašno, pšenićnu krupicu, kvasac, sol, lagano issjeckane sjemenke anisa, 1 žlicu šećera, 2 žlice maslinovog ulja ( ostatak ostavite za kasnije) i vodu.Zamijesite. Nakon što se svi sastojci povežu nastavite mijesiti tijesto dok ne postane jednolično i glatko.Tijesto razvaljajte u pravokutnik veličine cca. 40 x 20 cm.Tijesto stavite prethodno nauljenu u posudu za pečenje i to tako da polovica tijesta visi preko ruba  kalupa .Na polovicu razvaljanog tijesta (koja je u kalupu) stavite oko 300 g grožđa te poklopite ostatkom tijesta.Rubove lagano premažite vodom te ih dobro pritisnite kako bi se zalijepili.Prekrite čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 90 minuta na sobnoj temperaturi.Utisnite ostatak od 100 g grožđa u tijesto. Dobro premažite ostatkom maslinovog ulja i posipajte sa preostalom žlicom šećera, nekoliko sjemenki anisa i listićima ružmarina koji su bili namočeni u ulju.Pecite u pečnici prethodno zagrijanoj na 220 C 20-ak minuta.

Jel ima netko pametan da mi objasni zašto ne mogu komentirati? Jel možda nešto krivo radim? Može instrukcije korak po korak kak se to radi?

1 komentar:

  1. Ne mogu ni zamisliti kako je to kad se nešto takvo radi bez žurbe, u opuštenoj atmosferi. Kod nas se svi "outdoors" poslovi (vrtlarsko-vinogradarski), a i "indoors" aktivnosti (kućanski poslovi) rade užurbano, grozničavo, svatko se dere na koga stigne, svi svima prigovaraju (onaj drugi uvijek sve zna bolje napraviti!)... Nema tu govora o opuštenoj atmosferi!
    Kolačić/kruhić je zanimljiv. Ja ne volim grožđe pa sam jedne godine višak grožđa utrpala u takvo nekakvo tijesto; ljubiteljima grožđa se svidjelo:)

    OdgovoriIzbriši