petak, 22. listopada 2010.

FBI rukavice- Just Good Food

"FBI rukavice" su dvomjesečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovu igru je osmmislila i pokrenula food blogerica mamajac. Ideja je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.U toku je igra za rujan i listopad a pod istragom je blog Just Good Food.
Uopće nisam sigurna da je ovaj prvi recept koji sam  odlučila napraviti po pravilima igre jer sam izmjenila par stvari pa je konačni rezultat malo drugačiji od originala.

1. TORTA OD BANANE



Originalni recept možete pronaći ovdje, a u nastavku slijedi moja varijacija.

Za biskvit:

3 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g finog jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo
Pećnicu zagrijete na 180 C.Za to vrijeme u zdjelu stavite jaja i šećer, pa ih pjenasto istucite mikserom, dodajte prosijano brašno sa škrobom i praškom za pecivo, te sve dobro izmješajte. Smijesi izlite u okrugli kalup za torte. Sve stavite u pećnicu i pecite 15-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.

Za kremu i ukrašavanje:

10 listića želatine
360 g jogurta ( 2 čašice)
150 g šećera
srž 1 mahune vanilije
sok 1 limuna
5 žlica mlijeka
4 banane
150 g čokolade
750 ml slatkog vrhnja
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje, pa oko njega zatvorite okvir kalupa za torte.
Želatinu namočite u hladnu vodu da omekša. Za to vrijeme izmiksajte jogurt sa šećerom i srži vanilije. Nabubrenu želatinu ocijedite, pa je rastopite u zagrijanom mlijeku te je umiješajte u kremu od jogurta. Ogulite banane te ih izgnječite vilicom u kašicu i izmiješajte sa limunovim sokom. Banane umiješajte u kremu sa jogurtom. Čokoladu rastopite na pari , pa je ostavite da se malo prohladi te je onda umiješajte u kremu sa jogurtom i bananama. Kada se krema počne želirati, umiješajte u nju 650 ml tučenog slatkog vrhnja. Kremom premažite biskvit te izravnajte i zagladite površinu. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Prije posluživanja maknite okvir kalupa za tortu. Od preostalih 100 ml slatkog vrhnja napravite šlag pa ga u obliku ružica naštrcajte uz rub torte.


2. KEKSI OD LJEŠNJKA SA KREMOM OD ČOKOLADE

Ovi keksići su apsolutno savršeni i sigurno ću ih ponovno raditi. Jedino što MM ( označava moj mužić a pošto nisam u braku ja to kažem moje muško) kaže da su zahtjevni za jesti jer se mrve pa mora paziti kako jede.Evo i recept.

Još sam radila i souffle od čokoladekremu od lavande sa karamelom od smokava ali sam posudila fotić sestri pa nemam dokumentirano ali sigurno ću ih ponovno  raditi pa ću staviti fotke naknadno.


4 komentara: