četvrtak, 17. rujna 2020.

Kruh sa orasima

 

Naša mala pekarnica, otvorena u vrijeme početka korone i dalje radi i na tjednoj bazi izbacuje uratke.
I dalje su to kruhovi s industrijskim kvascem.
Znam da se puno ljudi odlučilo mijesiti s prirodnim kvasom.
I ja sam razmišljala o tome.
Čak sam i ponovno proučila knjigu Anite Šumer.
Već sam je jedno tri četiri puta proučavala plus proučavanja na internetu i još uvijek se nisam odlučila okušati u tome.
Ne iz straha da mi neće uspjeti, nego me muči to hranjenje kvasa, ustvari bacanje.
Uglavnom recepti idu bacite pola kvasa pa ga nahranite jednakom količinom vode i brašna. 
I tako svakih nekoliko dana.
A nama treba jedan kruh tjedno.
Žao mi je bacati.
Tako da za sada nastavljam proizvodnju ovakvog kruha.

RECEPT:
Recept za ispis

500 pirovog brašna
20 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
žlica soli
325 ml vode  
125 g oraha

U prikladnoj posudi pomiješajte vodu sa šećerom i kvascem.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa ga pomiješajte sa soli.
Ulijte zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto.
Vratite u posudu, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže otprilike sat, sat i pola dok mu se ne udvostruči volumen.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i dodajte mu orahe.
Oblikujte kruh po želji pa ga stavite u pripremljeni, prethodno namašćeni kalup.
ponovno stavite na toplo mjesto i prekrite čistom krpom i dižite dok se kruhu ne udvostruči volumen.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar