petak, 29. prosinca 2017.

Godišnji obračunski post i Sretna Nova 2018




Evo me, zastranila sam malo ovoga mjeseca na blogu.
Imala sam velike planove za objavite recepte za nove keksiće da bi imali možda koju novu ideju za Vaš blagdanski stol ali eto dogodio mi se Život.
Točnije gužva u njemu.
Nije da se žalim ustvari razlog je više nego dobar, naime stigla mi je nova nećakinja mala Mašenka pa je nekako sve ovaj mjesec bilo podređeno tom divnom događaju.
A što se tiče ove sada već pomalo i prošle 2017?
Pa bila je u redu.
Poučna u svakom slučaju.
Naučila sam da puno mogu i sama i da mi ne treba pomoć drugih ljudi.
Naučila sam da mogu i biti sama sa sobom i da je to u redu da nisam osamljena čak dapače u potpunosti mi odgovara.
Naučila sam da se ljudi mijenjaju isto kao i ja, i da si u ovom trenutku više ne odgovaramo kao nekada. I ako nam bude suđeno kliknuti ćemo si kao i nekada. Ne trebam forsirati prijateljstvo i druženja ako me ne ispunjavaju.
I znate onu koju vam svi stalno govore, nauči reći ne , to je sasvim u redu.
Jesam, prvi puta sam nekom rekla ne, zaista ne jer to što tražiš od mene zaista ne želim napraviti.
I još važnije od svega nisam se loše osjećala.
I naučila sam da nemam vremena za sve i sve pažljivije biram stvari, radnje i ljude na koje ću potrošiti svoje vrijeme.
Možda zvuči sebično ali u ovom trenutku meni odgovara.
A to mi je najvažnije.
Kao u svakom sumirajućem postu ovih posljednjih nekoliko godina još jednom dižem recept koji mi je nekako najdraži koji sam napravila u protekloj godini.
Listajući kroz stare postove za oko mi je zapela ova Irina torta.
Vjerojatno zato jer sam si počela pojednostavljivati život me sa tako dojmila i ova torta jednostavna po sastojcima a senzacionalna okusom.
I Sretna Vam Nova 2018.
Neka Vam bude sve ono što ste si zamislili da bi trebala biti.
I nasmijana.
I sa puno fine klope.
I u dobrom društvu.
I zdrava.
I poslovno uspješna,
I sa nekim novim putovanjima.
To su moje želje a vi svoje samo dodajte.
Pusa

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

300 mljevenih badema
8 jaja
140 g šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta od badema

Za nadjev:

200 g pekmeza od maline

Za premaz:

300 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu


Zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 20 cm.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mikserom izradite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
U smjesu pjenastih žumanjaka umiješajte mljevene bademe. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista. Svaki list biskvita navlažite sa malo mlijeka.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga premažite polovicom pekmeza od malina. Poklopite drugim listom pa ga premažite ostatkom pekmeza. Poklopite trećim listom biskvita.
Vrhnje za šlag mikserom izradite u čvrsti šlag. 
Sastavljenu tortu izvana premažite sa šlagom i ukrasite po želji.

3 komentara:

  1. Draga Petra,
    Sve si rekla, nista ne treba dodavati, slazem se sa svakom tvojom recenicom.
    Sretna ti 2018!!
    💗

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Petra, sve ovo što si rekla gore u uvodu, je istina i tako i treba da bude.
    U neka prošla vremena sam se uvek trudila da ugađam drugima, sada, u nekim kasnijim godinama, sam naučila da nemam više puno vremena da ugađam drugima, sada je vreme da ugađam sebi i da se družim sa ljudima koji šire pozitivnost oko sebe, da se klonim svega onoga što mi ne odgovara i to ne vidim kao sebičnost, to vidim kao ono što ja želim i što me čini srećnom....zato samo napred i ne gledaj šta će ljudi reći, jer baš te briga, ljudima se nikad ne može ugoditi.
    Čestitam ti na rođenju tvoje nećakinje Mašenke i uživaj sa njom.
    Srećna ti i uspešna Nova 2018 godina i neka ti donese sve ono što želiš!!!

    OdgovoriIzbriši