ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Voćni kolač od sira



Skratio mi se fitilj nešto u zadnje vrijeme.
Imam nultu stopu tolerancije na ljudsku glupost.
A znate i sami ljudi ko ljudi, ima nas svakakvih.
Tako da otprilike svaki drugi dan tražim dodatan način opuštanja.
Osnovni je trčanje,a ako mi ono ne pomogne onda još i skoknem u kuhinju nešto smućkati.
Tako da u zadnje vrijeme kod nas doma ima često na stolu neki ovakav brzinski voćni kolač. 
Ništa me ne opušta više nego miris kolača koji izlazi iz pećnice dok ja još suđe perem.
Neopisivo mi je to smirujuće.
Original recepta pronašla sam u jednim prastarim Repetama. Napravila ga je Jasenka.
U stvari sam se pridržavala originala recepta osim u količinu šećera koju sam prepolovila.

RECEPT:
Recept za ispis

280 g krem sira
100 g šećera
230 g brašna
120 g maslaca
2 jaja
60 ml mlijeka
1 žličica arome vanilije
1 žličica pecilnog praška
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
200 g jagoda

Pećnicu zagrijete na 180 c.
Lim za pečenje namastite i pobrašnite.
Mikserom pjenasto izradite krem sir, omekšali maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu i šećer se ne otopi.
Brašno prosijte sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. 
U pjenastu smjesu maslaca umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i mlijeko i aromu vanilije. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Umiješajte prosijanu smjesu brašna.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Po površini rasporedite jagode i lagano ih utisnite u tijesto.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ostavite kolač da se malo ohladi pa ga narežite po želji i poslužite.

Broj komentara: 7:

  1. Petra, ovaj kolač moram što pre napraviti, e sad, da li ću jagode ili kajsije, videću, ali mi se kolač jako dopada.
    Reci mi molim te, kolika je veličina lima u kom si pekla?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj zaboravila sam napisati, onaj klasični duboki emajlirani rekala bi ovako odokativnom metodom 20x30 cm.

      Izbriši
  2. Da, ljudi ko ljudi, a mi nek budemo "uprisutnjeni" i "pametniji". To pođe na živce, više nego ti neki ljudi sami.
    Kolač super izgleda, taman za ljeto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Generalno, razumem te n epostoji dzabe izraz, Comforting food, za jela koja nam prijaju i samim tim umiruju. A lep miris po kuči ovog divnog kolača sigurno daje svoj doprinos

    OdgovoriIzbriši