ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Rolada sa ajvarom



Osim moje opsjednutosti kuglofima u zadnje vrijeme sam razvila i novu.
Nova zanimacija su mi rolade.
Nekada su mi se činile tako retro i bez veze i asocirale su me na onu brzu nedjeljnu rooladu sa pekmezom koju je mama znala raditi u nedostatku vremena za nešto komliciranijim desertom.
Rolada je bila umjesto palačinki, uglavnom je jedan vikend bila rolada a drugi palačinke.
Malo mi je i jeftinija ova opsednutost, za roladu nema kalupa tako da nema nikakve napasti za kupovanjem novih kao kod kuglofa.
Ovu slanu roladu su svi hvalili i koliko sam primijetila bila je čest gost Vaših stolova kao neka vrsta hladne zakuske.
Tako da sam nju odabrala za početak svoje rolada avanture.
Original recepta možete pronaći kod Tamare a ja sam nadjev malo prilagodila stanju u mom hladnjaku.

RECEPT:
Recept za ispis

Za roladu:

6 jaja
4 žlice ajvara
5 žlica brašna
5 žlica mlijeka
1 žličica soli
1/2 vrećice praška za pecivo

Za nadjev:

200 g zrnatog sira
100 g krem sira
100 g feta sira
2-3 žlice grčkog jogurta
50 g sitno nasjeckane šunke
50 g naribanog dimljenog sira
malo nasjeckanog vlasca i kopra

Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Mikserom bjelanjke istucite u čvrsti snijeg uz dodatak žličice soli. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte i mlijeko i ajvar pa izmješajte.
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu sa ajvarom.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice pa ga odmah vrućeg, zajedno sa papirom umotajte u roladu.
Ohladite.
Za nadjev pomješajte zrnati, krem i feta sir. Umiješajte šunku, naribani sir i nasjeckani vlasac pa izmješajte. Ukoliko je smjesa jako čvrsta dodajte i žlicu, dvije grčkog jogurta.
Dobivenim nadjevom premažite roladu i zarolajte je. 
Stavite je u hladnjak do posluživanja. Prije posluživanja narežite na šnitice.

Broj komentara: 5: