petak, 24. ožujka 2017.

Žarbo kocke sa makom




Kod nas doma u kuhinji postoji mišljenje o tri savršene namirnice uz koje je svako jelo bolje i kojih obavezno mora biti u frižideru.
Za slatka jela to je pekmez, za slana jela špek a podjednako za slana i slatka maslac.
I pokazalo se istinito u ovom receptu.
Ja baš i ne volim mak ali u ovom kolaču uz dodatak pekmeza mi je odličan.
Original recepta pronašla sam u Repetama.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g maslaca
125 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 jaje 
475 g brašna
prstohvat soli

Nadjev od maka:

9 žlica pekmeza po želji
300 g mljevenog maka
100 g mljevenih keksi
100 g šećera u prahu
250 ml mlijeka
60 g maslaca
3 žlice meda
malo ruma

Čokoladna glazura

Svježi kvasac razmutite u mlakom mlijeku pa ga ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
Mikserom pjenasto izraditi maslaca sa šećerom u prahu. Umiješajti jaje i zapjenjeni kvasac pa dobro izmiješati. U prikladnu posudu prosijati brašnu pa dodati smjesu sa maslacem.
Umijesite glatko tijesto.
Tijesto vratiti u posudu i prekriti rastezljivom folijom. Staviti na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
Za nadjev pomiješati mak sa mljevenim keksima i šećerom u prahu. U prikladan lonac staviti mlijeko, med, maslac i rum. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije. Prelite preko smjese maka i izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 4 jednaka djela.
Četvrtinu tijesta razvaljajte na dimenzije lima. Nabockajte ga vilicom. Premažite sa 3 žlice pekmeza pa preko njega rasporedite trećinu nadjeva od maka.
Ponovite dok ne potrošite sve sastojke i to tako da na vrh kolača dođe samo tijesto.
Nabockajte i vrh kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom te je ostavite da se stisne pa narežite po želji.

Broj komentara: 5:

  1. Petra, ove kocke izgledaju fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Žarbo nisam nikada radila s makom, ali mislim da je to odlična ideja jer tko ne voli mak? I zašto bi baš uvijek trebali biti orasi? Slažem se, ima namirnica bez kojih jelo nije ono nešto. Nedozvoljene namirnice, pak, za mene su, kod kolača: margarin i puding koji fingira kao krema, šlag u kombinaciji s voćem i biskvitom (kolač lijene domaćice), veće količine keksa koji zamjenjuju biskvit (osim u cheesecake-u), prezle koje zamjenjuju orahe ili bademe, grah koji zamjenjuje kesten pire....

    OdgovoriIzbriši