petak, 28. listopada 2016.

Daring bakers- Ukrašena rolada



Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je napraviti ukrašenu roladu a domaćica je bila Korena.
Ja sam se odlučila malo pojednostaviti Matejkinu roladu.
Jako nam se dopala u ovoj "goloj" verziji, a svakako je planiram ponovno napraviti i sa čokoladnom glazurom.

RECEPT:
Recept za ispis

Za roladu:

4 jaja
prstohvat soli
60 g šećera
1 žlica meda
100 g oštrog brašna
1 žlica začina za speculaas
2 žlice kakaa
šećer u prahu

Za kremu:

250 g mascarponea
naribana korica 2 mandarine
1 žlica arome vanilije
75 g šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 170 C.
veliki plitki lim obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Odložite sa strane.
Žumanjke i šećer miksajte dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta. Dodajte med. Brašno pomiješajte sa začinima pa smjesu prosijte. Umiješajte u smjesu jaja. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Odvojite četvrtinu smjese pa u nju umiješajte prosijani kakao. Stavite dobivenu smjesu u dresir vrećicu pa njome, po želji, na pripremljenom limu iscrtajte šare ili ukrase. Stavite u hladnjak na 10 minuta.
Oprezno preko napravljenih šara raspodjelite ostatak smjese za roladu.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta.
Vlažnu krpu rasprostrite na radnu površinu i lagano je posipajte sa šećerom u prahu.
Na nju preokrenite pečenu roladu i odstranite papir za pečenje. Zarolajte i ostavite da se ohladi.
Za kremu miksajte mascarpone, naribanu koricu mandarina, aromu vanilije, šećer u prahu i vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrstu kremu.
Dobivenom kremom premažite roladu ,koju ste prethodno odmotali, pa je ponovno zarolajte. Stavite je na tanjur za posluživanje pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

Broj komentara: 10:

  1. Bas lijepo izgleda ovako isarana i bas dobro da si me podsjetila na prisutnost rolada u svijetu deserata, od svih vrsti slastica, roladu radim jako rijetko iako nemam razlog za to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvla! I kod mene su rolade rijtko na meniu, osim one vulgaris brzinske punjene samo pekmezom.

      Izbriši
  2. Super si je lepo napravila i meni su rolati najdraža poslastica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ništa tu nije "golo", prelijećem pogledom preko sastojaka, biskvit - med, začin za speculaas, fil - mascarpone, nježna mandarina. Dostojno careva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije gola iznutra, samo izvana, nema čokoladni kaputić.

      Izbriši
  4. Rolade skoro nikada ne radim, ni sama ne znam zašto. Osim jedne, ali to ću valjda jednom objaviti. Ova tvoja baš super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je ovaj rolat! Slazem se sa Marijom, nista tu nije golo, bas kako treba. Veliki sam cokoljubac, ali bilo bi steta ovakav rolat glazirati cokoladom.

    OdgovoriIzbriši