četvrtak, 17. ožujka 2016.

Lijena pita sa jabukama


Baš si razmišljam o tim "starim" kolačima, kako su neki sve prisutni i često ih radimo poput pite od jabuke a za neke smo čuli i nekada smo ih jeli ali ovih dana baš i nisu popularni poput koha od griza koji smo ovog mjeseca radili u sklopu Patinog 15.
Ja baš i ne koristim često mast u kolačima ali nakon vanilica i ove pite mislim da bih mogla početi dio maslaca mijenjati masti jer stvarno mi je jako sviđa tijesto sa masti.
Tijesto je malo drugačije, malo više puca nego ono umiješano isključivo sa maslacem i nekako kao da je suše tijesto, tako da bez obzira koliko vam se čini da je kratko stajalo ipak ga premijesite prije nego što ga krenete valjati, biti će vam lakše raditi s njime kada ga toplina ruku ugrije.
Original recept možete pronaći a gdje drugdje nego kod Maje, ja sam napisala kratku verziju dolje a kod Maje ćete pronaći sve detaljno i objašnjeno do zadnje sitnice tako da nema šanse da obmanete sa ovom pitom.
Jedina razlika između mog i originalnog recepta je u tome što ja ne gulim jabuke i naravno da sam smanjila šećer, ali to već i vrapci na grani znaju da ja u svemu smanjujem količinu šećera.
Sviđa mi se ovaj nadjev sa ukuhanim sokom koji puste jabuke, malo je puniji okus nadjeva. Mi smo to inače radili na klasičan način, jabuke smo samo naribali i umiješali malo usitnjenih keksa ili krušnih mrvica i to je bilo to.
Uglavnom svaka preporuka za ovu pitu, barem od mene.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g masti
1 jaje
2 žumanjka
100 g šećera
30 ml mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
500 g brašna

Za nadjev:

1,5 kg kiselkastih jabuka
200 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
1 žlica griza
naribana korica limuna

Prvo pripremiti nadjev. Jabuke oprati i naribati. Trebalo bi dobiti oko kilogram naribanih jabuka.Naribane jabuke ostaviti da odstoje 15-ak minuta. Jabuke rukama dobro stisnuti kako bi se iz njih iscijedio sok. Ovisno o vrsti jabuka trebali bi dobiti 250 do 300 ml soka od jabuke.
Dobiveni sok staviti u prikladan lonac pa dodati šećer ih kuhati na srednje jakoj temperaturi dok ne dio tekućine ne ispari i dobijete sirupastu tekućinu. Maknite sa vatre pa umiješajte naribanu limunovu koricu i ostaviti da se malo ohladi. Prohlađeni sirup preliti preko jabuka i dodati cimet i griz. Dobro izmiješati.
Za tijesto u posudu staviti mast, jaja, žumanjke, šećer, mlijeko, prašak za pecivo i vanilin šećer pa se dobro izraditi mikserom. Na kraju umiješati brašno, prvo kuhačom a onda do kraja rukama. 
Namastiti i pobrašniti duboki lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Pripremljeno tijesto podijeliti na dva djela. Polovicu razvaljati pa njima obložiti pripremljeni lim za pečenje. Na tijesto rasporediti pripremljeni nadjev od jabuka pa ga prekriti drugom polovici+om tijesta koju ste pretho0dno razvaljali na dimenzije lima. Po vrhu tijesta nožićem zarezati plitke linije, po obadvije dijagonale.
Pitu staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta. Nakon tog vremena smanjiti temperaturu pećnice na 180 C pa nastaviti pitu još peći 25-30 minuta.
Ohladiti.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu i narezati po želji.

Broj komentara: 5:

  1. Meni je pita od jabuka, s kakvim god sastojcima napravljena, melankolicna asocijacija na negdasnja lijena nedjeljna popodneva - mozda je po tome, i ova tvoja vrsta pite dobila ime! ☺

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je pita od jabuka, s kakvim god sastojcima napravljena, melankolicna asocijacija na negdasnja lijena nedjeljna popodneva - mozda je po tome, i ova tvoja vrsta pite dobila ime! ☺

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da možda jer baš sam si razmišljala da sigurno nije zbog izrade, jer je u stvari potrebno dosta truda i vremena da se napravi.

      Izbriši
  3. Volim lenju pitu! Volim ustvari sve kolače sa jabukama.Jedino što nevolim je da ovde gde živom mast nabavim jednom u blue moon što bi Englezi rekli. Divno si je napravila

    OdgovoriIzbriši