petak, 15. svibnja 2015.

Patin petnaesti- Kukuruzni puding


Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti puding od kukuruznog brašna.
Mene ovo podsjeća na našu zlevanku, samo je malo pahuljastije teksture zbog snijega od bjelanjaka. Ja sam umijesto prevrerelog sira, za koji još uopće nisam sigurna što je, koristila kuhani dimljeni sir. I bilo je jako ukusno, super za doručak.
Količine u originalnom receptu su mi se činile poprilično obilne pa sam ja radila puding od polovice mjere namirnica i takav recept donosim u nastavku.

RECEPT:

Recept za ispis

500 ml mlijeka
125 g kukuruznog brašna
2 jaja
50 g maslaca
250 g naribanog kuhanog, dimljenog sira
sol
2 žlice otopljenog maslaca

Namastite i pobrašnite vatrostalnu posudu. Zagrijte pećnicu na 190 C. U prikladni lonac stavite mlijeko pa ga kuhajte na vatri dok ne provrije. Kada je mlijeko provrelo postepeno, uz stalno miješanje, umiješajte kukuruzno brašno, kako se ne bi stvorile grudice. Maknite lonac sa vatre i stavite ga sa strane da se ohladi. 
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte sa omekšalim maslacem pa dobivenu smjesu umiješajte u kuhanu i ohlađenu smjesu mlijeka i kukuruznog brašna. Umiješajte i naribani sir i soli po okusu. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka. Izmiješajte. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Prelite otopljenim maslacem pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta. Tijekom pečenja par puta nagnite kalup na različite strane kako bi rasporedili maslac po pudingu.
Poslužite mlako, narezano po želji.

2 komentara:

  1. Isto nisam čula tu kod nas za ovu vrstu sira, mislila sam ga raditi i na kraju nisam stigla

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da kod vas nema prevrelog sira ali mi odlično zvuči taj kuvani dimljeni u ovoj kombinaciji! :)

    OdgovoriIzbriši