četvrtak, 7. svibnja 2015.

Lambada



Nisam nešto ovih dana, nekako sam nervoznjikava. Kaže moja mama da sikćem kao zmija.
Da ne rasipam otrov i ovdje po vama bez duljenja recept.

RECEPT:
Recept za ispis


Za biskvit:

6 jaja
150 g šećera
150 g brašna 
1/2 praška za pecivo

Žuta krema:

1 l fante
70 g gustina (ili 3 pudinga od vanilije)
7 žlica šećera

Međusloj:

petit buerre keksi
mlijeko
rum

Bijela krema:

6 žlica brašna
6 žlica šećera
500 ml mlijeka
250 g maslaca

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 c.
Namastite u pobrašnite dublji lim za kolače dimenzija 35 x 35 cm.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. Šećer i žumanjke miksajte dok se šećer ne otopi i dobijete svijetlu pjenastu smjesu. Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu žumanjaka. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup, poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Za žutu kremu u prikladan lonac izlijte 800 ml fante pa joj dodajte šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Preostalih 200 ml fante pomiješajte sa gustinom ili pudingom od vanilije dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U provrelu fantu ulite mješavinu fante i gustina u tankom mlazu pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Još vruću kremu od fante prelite preko ohlađenog biskvita. 
Pomiješajte mlijeko sa malo ruma u u to umočite petit buerre kekse, koje slažite na žutu kremu odmah dok je još topla. Ohladite.
Za bijelu kremu zagrijavajte 400 ml mlijeka i šećer dok ne provrije. Preos5talih 100 ml mlijeka pomiješajte sa brašnom pa ukuhajte u vruće mlijeko. Kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Omekšali maslac pjenasto izradite mikserom. Pomiješajte sa ohlađenom bijelom kremom pa dobivenom smjesom premažite kolač. Ohladite.
Prelite čokoladnom glazurom, pa kada se glazura stisne narežite kolač po želji.

Broj komentara: 7:

  1. Lambadu obožavam, pogotovo kad trebam nahraniti veće društvo, baš je izdašan kolač. Kekse ne močim u mlijeko, lijepo se navlaže od vruće žute kreme.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam se ni sjetila da bi krema mogla navlažiti kekse, ja ih uvijek močim. Hvala na savjetu.

      Izbriši
  2. Svi imamo naše žute minute, ali hvala bogu, te nas prođe....biće boljih dana. Ovaj kolač nisam nikad pravila, valjda će doći jednom na red.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ih nikada cak ni probala,mama je nekad pravila nesto slicno, al mi zvuci kao super savrsen letnji kolac - mozda ce biti mesta i za neko voce:) Ja malo letargicna, ne znam sta je bolje/gore, al vazno je da brzo ode:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi smo ovo nekada baš često jeli. Mene prošlo ludilo, samo da se ne vrati ;)

      Izbriši
  4. Nisam nikada radila, ali sam ga jela i super mi je!

    OdgovoriIzbriši