srijeda, 27. svibnja 2015.

Daring bakers-Čupavci


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bilo je napraviti čupavce ili ti lamingtons, a domaćica je bila Marcellina sa bloga Marcellina in Cucina.
Prije nego što sam započela pisati  blog i uopće se više interesirati o kuhanju i svemu vezano uz hranu bila sam uvjerena da su čupavci naš tradicionalni kolač. Nikada ne bih rekla da potječu iz Australije.
 Šta reći o čupavcima, oni kod nas doma imaju kultni status i stvarno ih volimo a radim ih samo ja jer jedino ja imam živaca za toliko petljanja oko kolača, barem mi tako moji kažu.
Nešto više o povijesti čupavaca možete pročitati ovdje. Iako je Marcellina ponudila recept za pripremu čupavaca ja sam se odlučila za naš obiteljski, provjereni.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

150 g maslaca
400 g šećera 
3 jaja
300 ml mlijeka 
450 g brašna
1,5 pecilni prašak

Za umak:

300 ml mlijeka 
300 g čokolade
300 g maslaca 
100 g šećera
kokos sa umakanje

Pijenasto izmiksati margarin, šećer i jaja.U smjesu umiješati mlijeko te prosijanu smjesu brašna i pecilnog praška.Izliti smjesu u plitki lim od pećnice i staviti peći na 180 C oko 25 minuta.Ohladiti i ohlađeni biskvit narezati na manje kockice.
Na laganoj vatri kuhati mlijeko,maslac,čokoladu i šećer dok se čokolada i maslac ne rastope. Kockice umakati u čokoladni umak te zatim uvaljati u kokosovo brašno.

Broj komentara: 7:

  1. Divni su ti! Ja sam se isto odučila za obiteljski recept. Baš mi je bilo fora što su i cure iz Daring Bakers ekipe ostale paf kad su skužile da se i u Hrvatskoj rade.
    Link o povijesti čupavaca ne vodi nigdje, zaboravila si umetnuti stranicu, a baš sam htjela pročitati. Pretpostavljam da su neki naši iseljenici poslali recept iz Austraije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za opasko o linku, budem popravila, ma to je samo članak sa wikipedije. Dobra mi je ova ideja sa slanjem recepta iseljenika :)

      Izbriši
  2. Uvek sam za čupavce, ali ih skoro nikad ne spremam baš zbog te peljancije oko njih... Uživajte u divnim kolačićima ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma zaboravili su na Wikipediji da napisu da je neki emigrant negde iz Jugoslavije poneo ovaj recept sa sobom :-) Ovo je povratak u detinjstvo!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja mislila da su naši. Na svu sreću da se moja djeca petljaju oko njih, tako da ja mogu drugo raditi, a one ih obožavaju!

    OdgovoriIzbriši