nedjelja, 27. listopada 2013.

Kruh sa pestom


Još jedan krušasti post. Ovaj kruhić je stvarno fin a posebno je dobar lagano tostiran pa premazan sa nekim sirnim namazom.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

350 g brašna
1 žlica šećera
½ žličice instant kvasca
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
240 ml mlijeka

Za nadjev:

3 žlice pesta
50 g naribanog parmezana

U većoj zdjeli pomiješajte mlijeko, maslinovo ulje, šećer, sol i instant kvasac. Drvenom kuhačom miješajte dok se sve dobro ne poveže. Dodajte polovicu količine brašna pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostatak brašna prosijte na radnu površinu i na njega istresite smjesu tijesta iz zdjele. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Zdjelu u kojoj ste na početku miješali sastojke namastite sa malo maslinovog ulja pa u nju stavite dobiveno tijesto. Prekrite ga kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se volumen ne udvostruči, otprilike 1,5 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh. Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljate tijesto u pravokutnik dimenzija otprilike 20 x 30 cm. Tako razvaljano tijesto premažite pestom i posipajte naribanim parmezanom. Zarolajte nadjeveno tijesto poput rolade. Oštrim nožem roladu uzdužno prerežite , pa je ispletite poput pletenice. Dobiveni kruh stavite u pripremljeni kalup. Kruh ponovno prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže, otprilike jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite ga 30-35 minuta. Ostavite ga da se malo ohladi prije konzumacije.

nedjelja, 20. listopada 2013.

FBI rukavice- Cooking with Zoki

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je blog Cooking with Zoki.
Od svih divnih stvari evo što sam odabrala;

BRZI KRUH KOJI SE NE MIJESI


U originalnom receptu ova smjesa je podijeljena na nekoliko malih kruščica ali meni je su za bruskete trebale baš prave šnite kruha pa sam ga ja ispekla u jednom komadu.

RECEPT:
Recept za ispis

675 g brašna
550 ml mlake vode
7 g instant kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera

U manju posudicu staviti 125 ml vode, žličicu šećera i instant kvasac. Izmiješati. Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac zapjeni.
U veću posudu staviti 675 g brašna i 2 žličice soli pa sve izmiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac pa u tankom mlazu počnite ulijevati preostalu vodu, istovremeno miješajući. Kada ste umiješali svu vodu, još kratko pomiješajte da dobijete glatko tijesto. U ovom trenutku tijesto će biti vrlo mekano. Pobrašnite radnu površinu i na nju istresite tijesto. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto također pobrašnite pa vratite tijesto u nju i prekrite je rastezljivom folijom. Stavite na toplo mjesto sa se diže sat i pola.
Zagrijte pećnicu na 250ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Pripremite okruglu posudu koja može u pećnicu. Ja sam upotrijebila duboku vatrostalnu posudu.
Otrgnite komad papira za pečenje dovoljno velikog da prekrije dno i stranice posude. Na njega istresite dignuto tijesto pa ga zajdeno sa papirom ubacite u posudu koju ste pripremili za pečenje.
Zakipite 2 dl vode. Pripremljeni kruh stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa vrućim limom.
Pecite kruh 40-45 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

ŽEMLJIČKE



Apsolutno savršene. Bile su savršena podloga za nedjelji doručak; sendvič sa jajima.

RECEPT: 
Recept za ispis 

525 g brašna T-1100
50 g maslaca
50 g masti
260 ml mlake vode
50 g meda
1,5 žličica soli
1 paketić instant kvasca

U manju zdjelicu staviti 100 ml mlake vode pa dodati med i kvasac i sve dobro izmiješati. Staviti na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
U veću posudu prosijati brašno. Na laganoj vatri ili u mikrovalnoj zagrijavati maslac i mast dok se ne otope. U prosijano brašno dodati sol, rastopljeni maslac i mast, zapjenjeni kvasac i ostatak vode. Mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude.
Istresti tijesto na radnu površinu i mijesiti dok se ne dobije glatko i meko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikovati tijesto u okrugli kruščić, premazati ga sa malo ulja i vratiti ga u posudu. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti na toplo mjesto dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto ponovno istresti na radnu površinu, premijesiti ga i podijeliti na 9 otprilike jednakih loptica. Loptice izvaljati tako da dobiju lagano valjkasti oblik. Dršku drvene kuhače utisnuti u sredinu svakog valjčića tako da dobijete izgled žemlje.
Žemlje složiti na lim obložen papirom sa pečenje i obavezno ostaviti razmak između njih. Staviti ponovno na toplo mjesto na otprilike sat vremena da se žemlje dignu.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Zakipite 2 dl vode. Pripremljena peciva stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa vrućim limom.
Pecite žemljičke 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.

LALA U BIJELOJ KOŠULJI



Izuzetno zasitna ali prefina torta.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za biskvit:

5 jaja
75 g šećera
100 g tostiranih i mljevenih oraha
2 žlice brašna
1 žlica krušnih mrvica(ja sam koristila mljevene kekse)
1 žlica ruma
25 g nasjeckane čokolade

Za nadjev:

375 g mlijeka
5 žumanjaka
50 g šećera
45 g brašna
200 g maslaca
1 žličica arome vanilije

Za šaum:

5 bjelanjaka
225 g šećera

Čokoladna glazura

Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu. Pećnicu zagrijati na 170 ºC.
Za biskvit odojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. 
Žumanjke miksati sa šećerom dok sasvim ne posvijetle i udvostrući im se volumen.
Mljevene kekse preliti rumom pa ih ostaviti da upiju rum minutu, do dvije.
U prikladnoj posudi pomiješati brašno, orahe i nasjeckanu čokoladu.
U pjenasto izmiksane žumanjke dodati smjesu sa brašnom i nabubrene kekse. Izmiješati. Na kraju malo po malo umiješati i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u pripremljeni kalup i poravnati površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-250 minuta. Pečenu koru ohladiti.
Za kremu: u prikladan lonac stavite 250 ml mlijeka i šećer pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. U međuvremenu pomiješajte žumanjke sa aromom vanilije i preostalih 125 ml mlijeka. Uz stalno miješanje smjesu žumanjaka uliti u vruće mlijeko. Kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladiti.
Maslac mikserom izmiksati sa žlicom šećera u prahu dok ne postane pjenasti. Dodati ohlađenu kremu pa miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ohlađeni biskvit staviti na tanjur za posluživanje a oko njega obruč od kalupa za torte. Na biskvit rasporedite dobivenu kremu i poravnajte površine. Stavite u hladnjak da se hladi a za to vrijeme ćete skuhati šaum.
U veći lonac lonac stavite vodu da provrije. U vatrostalnu ili metalnu posudu odgovarajuće veličine da vam paše na lonac stavite bjelanjke sa šećerom. Znači kuhamo bjelanjke na pari. Staviti posudu sa bjelanjcima na lonac u kojem voda kipi na umjerenoj vatri pa ih miksati mikserom 8-10 minuta. Dobiti ćete krasan sjajan i čvrst šaum. Dobiveni šaum premazati na kremu koja se hladila. Poravnati površinu pa tortu vratiti u hladnjak.
U međuvremenu pripremiti čokoladnu glazuru, po receptu po vašem odabiru i preliti ga preko šauma. Ohladiti.

KOLAČ SA TREŠNJAMA I ČOKOLADOM 

 

Jedan od onih jednostavnih a tako ukusnih kolača. Ja sam ga pekla u dubljem limu i prije posluživanja narezala na kockice.I da ne zaboravim, koristila sam višnje iz kompota jer trešnje nažalost nisu u sezoni.

RECEPT: 
Recept za ispis 

5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica limunovog soka
korica od limuna
175 ml slatkog vrhnja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g nasjeckane čokolade
1 staklenka kompota od višanja
prstohvat soli

šećer u prahu za posip

Priprema:
Namastiti i pobrašniti lim dimenzija 30 x 20 cm. Zagrijati pećnicu na 180 C.
Brašno,nasjeckanu čokoladu sol i prašak za pecivo pomiješati i staviti sa strane.Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke sa žlicom limunovog soka izmiksati u čvrsti snijeg.
U žumanjke dodati šećer,vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i izmiksati u pjenastu smjesu.Dodati slatko vrhnje i dobro izmiješati.Dodati smjesu brašna i nasjeckane čokolade.Izmiješati. Pomalo umiješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljeni lim. Višnje ocijediti od vlastitog soka pa ih rasporediti po biskvitu. Preliti ih ostatkom biskvitne smjese i poravnati površinu.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 -35 minuta. Ohladiti.

Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa šećerom u prahu.

četvrtak, 17. listopada 2013.

Riža na mlijeku


Ništa pretjerano komplicirano, samo riža na mlijeku. Jedini mali dodatak je mlijeko aromatizirano cimetom. U jednom od mojih lutanja internetom pronašla sam informaciju da je cimet čest dodatak riži na mlijeku u Grčkoj.
Sada dok pišem uvod u ovoj post sjetila sam se da je moja mama često radila rižin kolač koji smo jeli isto kao i ovu rižu na mlijeku, prelivenog sa malo malinovca.
Moram se sjetiti tražiti je recept, voljela sam taj kolač. Miriši na zimsku nedjelju iz djetinjstva.

RECEPT:
Recept za ispis 
 
500 ml mlijeka
80 g arborio riže
1 štapić cimeta
1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g šećera
malinovac za ukras

U prikladan lonac ulijte 450 ml i dodajte štapić cimeta. Kuhajte dok ne provrije, smanjite vatru pa ostavite da krčka 5 minuta. Dodajte rižu pa ostavite da se krčka 15-ak minuta uz često miješanje.
Žumanjak pomiješajte sa 50 ml mlijeka koje ste odvojili i šećerom. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu riže pa nastavite kuhati uz često miješanje još 10 minuta. Na kraju umiješajte ekstrakta vanilije. Ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja razdijelite rizogalo u čaše i pokapajte malinovcem.

nedjelja, 13. listopada 2013.

Banana čokoladni muffini



Primijetila sam da je u zadnje vrijeme banana bread izuzetno popularan na Foodgawkwer-u pa sam se i ja zagrijala za njega. Ovo je moja interpretacija jednog od stotine recepata na koje sam naišla. Ja sam se odlučila ispeći ga u obliku muffina što mi se činilo zgodnijim za konzumaciju. Navedena količina sastojaka je poprilično izdašna i dovoljna je za 18 muffina.
Reakcije kušača bile su različite, od oduševljenja pa do čuđenja neobičnošću kombinacije čokolade i banana. iskreno, apsolutno mi ništa nije čudno u toj kombinaciji, podsjeća me na djetinjstvo kada je svaki odlazak s mamom u dućan rezultirao time da sam pred blagajnom u košaricu ubacila bananko, meni ultimativnu poslasticu u to vrijeme. Iskreno još i dan danas znam počastiti sa njime.

RECEPT: 
Recept za ispis 

2 jaja
135 g smeđeg šećera
80 ml ulja
240 ml mlijeka
3 banane
1 žlica arome vanilije
160 ml grčkog jogurta
240 g brašna
½ žličice soli
1 žlica praška za pecivo
½ žličice sode bi karbone
1 žlica instant kave
60 g kakaa
180 g nasjeckane čokolade

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pripremite kalupe za 18 muffina.
U zdjeli srednje veličine pomiješajte jaja, ulje, mlijeko, jogurt, vilicom zgnječene banane i instant kavu dok se svi sastojci dobro ne povežu.
U drugoj zdjeli prosijte suhe sastojke; brašno, kakao, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i smeđi šećer.
U smjesu suhih sastojaka umiješajte mokre sastojke. Pomiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu pa na kraju umiješajte još i nasjeckanu čokoladu.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljene kalupe za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.

četvrtak, 10. listopada 2013.

Pečeni pekmez od šljiva


Prošlog tjedna dobila sam šljive bistrice sa Žumberka. Bile su krasne, zdrave i savršeno zrele za pekmez. Pored uobičajenog pekmeza os šljiva napravila sam i ovaj pečeni pekmez od šljiva po specijalnoj narudžbi od svekrve, a znamo da se svekrvi ništa ne odbija.
Ukoliko se odlučite raditi i ovaj budite spremni na malo drugačiju teksturu od kuhanog pekmeza. Ovaj pekmez je puno intenzivnijeg okusa, i vrlo je gust. Nekako mi je sa mazanje na kruh ipak draži kuhani pekmez a ovaj pečeni će odlično poslužiti kao punjenje za buhtle ili germknedle. Količinski dobijete manje pekmeza neko kod kuhanog, ja sam od ove dvije kile šljiva dobila svega svega tri male staklenke.

RECEPT:

2 kg očišćenih šljiva
300 g fruktoze
Srž mahune vanilije
Sok 1 limuna
0,5 dl ruma

Očišćene šljive staviti u dublji lim za pečenje, dodati mu šećer i srž mahune vanilije pa sve dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji. Moje šljive su stajale preko noći.
Ugrijati pećnicu na 200ºC. Staviti šljive u pećnicu pa ih uz povremeno miješanje peći 2 sata. Nakon dva sata pečenja dodati limunov sok i rum pa ga umiješati u smjesu šljiva. Vratite sve u pećnicu na još otprilike 30 minuta.
Džem puniti u sterilizirane staklenke i odmah ih zatvoriti. 

nedjelja, 6. listopada 2013.

Domaća vegeta

Ovo ustvari i nije recept, više kao ideja. Znam da korijenastog povrća ima cijelu godinu ali nekako mi se čini da je sada najukusnije. Tako da svake godine kada krenu prve magle ja si pripremim domaću vegetu. Zgodno ju je imati u hladnjaku, ja je tijekom zime ubacim po žlicu u gotovo svako jelo. Jedina preporuka ukoliko je koristite nemojte dodatno soliti jelo jer je poprilično slana.

RECEPT:
Recept za ispis

mrkva
korijen i list peršina
pastrnjak
korijen i list celera
korabica
sol

Količine povrća odredite sami po vlastitom ukusu. Svo povrće usitnite blenderom pa izvažite. Dodajte četvrtinu izvagane smjese povrća soli pa sve dobro izmješajte. Ja sam imala sve ukupno 2 kg povrća pa sam dodala 0,5 kg soli. Dobivenom smjesom puniti staklenke pa ih dobro zatvoriti. Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku.