četvrtak, 21. studenoga 2013.

Palačinke sa karameliziranim bananama


Volim nedjelje kada ujutro ne moram jurcati i imam vremena pripremiti nešto zahtjevnije od zdjelice musli za doručak. 
Ovo je baš takav recept, za zimski nedjeljni doručak i uz sve to još ćete i potrošiti one banane sa nekoliko crnih točkica na koje svi frkću nosom i nitko ih ne želi pojesti.
Ovo je poprilično karoličan doručak pa je sva sreća da ga ne stignem pripremiti svako jutro jer bih inače imala otprilike 200 kila.

RECEPT:
Recept za ispis

Za palačinke:
 
185 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo cimeta
prstohvat soli
1 žlica šećera
2 žlice zobenih pahuljica
375 ml mlijeka
2 žlice octa
1 jaje
35 g rastopljenog maslaca
ulje za peći palačinke

Za banane:

3 banane
60 g maslaca
90 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice vode

U prikladnoj posudi pomiješajte mlijeko i ocat pa ostavite da odstoji 5 minuta. Tako ćete dobiti taj čuveni buttermilk.
U drugu posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte šećer i zobene pahuljice. U pripremljeni buttermilk dodajte jaje i lagano izmješajte. Dobivenu smjesu izlite u smjesu brašna, dodajte još i rastopljeni maslac pa sve dobro izmješajte.
Dobro zagrijte tavicu,lagano je nauljite, smanjite vatru pa stavljajte po dvije žlice smjese palačinki i pecite dok ne dobiju lijepu boju sa obje strane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Pečene palačinke stavite u pećnicu zagrijanu na 50 C da se ne ohlade dok pripremate banane.
Banane razrežite po duljini pa ih onda narežite na tri komada. U srednje veliku tavicu stavite maslac, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i vodu. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne i dobije lijepu boju karamela. Dodajte narezane banane pa ih promiješajte da se u potpunosti oblože karamelom. 
Poslužite sa palačinkama.

2 komentara: