četvrtak, 28. studenoga 2013.

Male pite od čokolade i karamela



Nije mi danas dan. Ništa čega sam se primila nije mi uspjelo. Čak je i današnji kolač kuhinjska katastrofa ali o tome u nekom sljedećem postu. Srećom u folderu neobjavljeno ove pite čekaju na objavu a one garantirano uspijevaju.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

125 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
180 g brašna 
30 g kakaa

Za karamel: 

100 ml vode
400 g šećera
125 g maslaca
125 ml vrhnja za šlag
2 žlice kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:

125 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade

Namastiti i pobrašniti 6 malih kalupa za pite. Pećnicu zagrijati na 165 C.
Za tijesto;izmiksati maslac i šećer. Dodati žumanjak, brašno, kakao pa od svih sastojaka umijesiti u glatko tijesto. Dobiveno tijesto oblikovati u 6 podjednako velikih kuglica. Razvaljati tijesto pa ga položiti u prethodno pripremljene kalupe. Vilicom lagano nabockati tijesto pa kalupe staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15-ak minuta. Ohladiti.
Za karamel; u posudu sa debljim dnom staviti vodu i šećer pa sve kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pojačati vatru i kuhati dok karamel ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Oprezno umiješati maslac, vrhnje za šlag i kiselo vrhnje. Kuhati na laganoj vatri dok se karamel ponovne ne otopi i dobijete glatku smjesu. Ostaviti da se smjesa malo ohladi pa je rasporediti po ohlađenom pečenom tijestu. Zagladiti površinu pa staviti u hladnjak dok pripremite čokoladnu kremu.
Za čokoladnu kremu: čokoladu nasjeckati na manje komadiće pa je preliti kipućim vrhnjem za šlag. Miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Preliti preko karamela pa posipati sa par zrnca krupne morske soli.

Broj komentara: 13:

  1. Petra, svidja mi se sto su ti slike vece nego pre...
    Ni meni nije danas dan. :( Kad krene lose, krenulo je...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako,kad krene onda ide. I meni su lijepše veće slike.

      Izbriši
  2. Da dodam - sutra ce sigurno i meni i tebi biti bolji dan. Mora! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, predivne su pitice! Mnogo volim kombinaciju karamela i čokolade, ali ne znam zašto, nikad nisam pravila takav tart... Hvala za recept! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hmmm, nešto mi je poznato za te dane koji nisu kako treba :)
    Sreća je što prođu!

    Ove pitice deluju baš ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kombinacija je san snova, volim takve desertice, a znam kako je kad sve krene kao po Marfiju, drzim fige za uspesan kuhinjski eksperiment.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kombinacija za 5, super izgledaju ;)

    OdgovoriIzbriši