četvrtak, 7. studenoga 2013.

Mađarica

Mađarica je omiljeni kolač moje nećakinje tako da je kod nas doma on vrlo često na stolu. Mađarica slovi kao poprilično kompliciran kolač, ali i nije jedino što zahtjeva malo više vremena kako bi se napravila. Pretpostavljam da svatko od vas ima neki svoj provjereni recept a nastavku slijedi moj uz nekolko,nadam se, korisnih savjeta.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

600 g glatkog brašna
150 g šećera
2 jaja
150 g maslaca
1 čašica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Za kremu:

1 l mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 g kakaa
150 g čokolade
250 g maslaca

Čokoladna glazura

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. U sredini smjese brašna načinite rupu pa u nju stavite jaja i kiselo vrhnje. Dodajte još i maslac narezan na manje komadiće. Umijesite glatko tijesto.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pripremite lim dimenzija 30 x 30 cm. Odrežite 6 komada papira za pečenje dimenzija lima. Tijesto podjelite na 6 jednakih komada. Uzmite jedan papir za pečenje i lagano ga pobrašnite. Na njega stavite komad tijesta i tanko ga razvaljajte tako da bude dimenzija limaJa imam od kartona izrezanu šablonu veličine lima, koju nakon što sam izvaljala tijesto položim na njega i nožem obrežem višak tijesta na rubovima. Tako pripremljenu koru stavite na lim pa u prethodno zagrijanu pećnicu na desetak minuta dok rubovi tijesta ne počnu dobivati lijepu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. Još jedna napomena, ja krajeve koje su mi ostali od prve kore umijesim sa drugim komadićem tijesta i tako radim asa svakim sljedećim kako bih iskoristila svo tijesto.
Za kremu odvojite 200 ml mlijeka pa ga pomiješajte sa oštrim brašnom. Preostalih 800 ml mlijeka stavite u lonac pa mu dodajte šećer, kakao i čokoladu nasjeckanu na komadiće. Stavite na umjerenu vatru pa povremeno promiješajte kako se čokolade ne bi zagorila. Kada mlijeko zakipi umiješajte smjesu mlijeka i oštrog brašna pa kuhajte, uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Kada se čokoladna krema ohladile, mikserom pjenasto izmiksajte maslac. Smanjite brzinu miksera pa mu žlicu po žlicu umiješajte čokoladnu kremu. Povećajte brzinu miksera i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U ovoj fazi možete i ako želite umiješati rum.
Pregledajte kore pa onu koja je najljepša stavite sa strane kako bi je utrošila na kraju, za vrh kolača.
Stavite jednu koru u lim pa na nju rasporedite petinu smjese. Jednoliko je razmažite po kori pa na nju stavite sljedeću. Ponavljate dok imate kreme i kora i to tako da na vrh ide kora bez kreme.
U ovoj fazi mađaricu je potrebno opteretiti na vrhu kako bi se kore koje u sada još poprilično prhke zalijepile na kremu i omekšale. Ja na vrh mađarice stavim list papira na kojem su se pekle kore pa na to još jedan lim istih dimenzija a na njega pune tetrapakove (koja glupa riječ, molim prijedlog za bolju :) ) mlijeka kako bi mađarica bila podjednako opterećena. Mađarica sada ide u hladnjak, najbolje preko noći.
Drugi dan maknem pripremim čokoladnu glazuru i prelijem je preko kolača. Ne vračam mađaricu u hladnjak, nego je ostavim na vani nekih 10-ak minuta da se glazura stegne. Kolač je dovoljno hladan da stisne čokoladu. Nožem umočenim u vruću vodu narežem mađaricu na željene komade željene veličine. Principom pokušaja i pogrešaka sam došla do ovog načina hlađenja čokoladne glazure, provjereno je da na ovaj način glazura neće popucati i pokvariti izgled kolača.

Broj komentara: 10:

  1. Toliko puta sam slušala o ovom kolaču, gledala recepte, upoređivala ali se nikada nisam usudila da krenem u pripremu. Zaista, žalim zbog toga. Nekako, zazirem od tih korica. Mada, ako probam da napravim, slediću tvoj recept:) Divna ti je ova Mađarica:) Zaista, doživljaj i za oko i za nepce.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma uopce nije tesko napraviti je. Ove kore su obicno prhko tijesto, ustvari ih je jos i lakse razvaljati. Pretpostavljam zbog kiseloog vrhnja u tijestu. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Majstorski napravljena, a sve korice su kao pod konac - lepe i jednake.:))) p.s. hvala na svim korisnim savetima.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komplimentima. Koliko puta sam je napravila i mora biti savršena;)

      Izbriši
  4. Pravila sam dvobojnu mađaricu i zaista nije uopšte teško napraviti ove korice,mnogo lakše nego korice za medovik.Divna ti je i davno nisam videla crno belu fotografiju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nekako su me ove puge na mađarici jednostavno natjerale da fotku prebacim u crno bijelu.

      Izbriši
  5. Ovo je meni vrh vrhova kolač,savršena ti je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Genijalno izgleda, ali se nikad nisam usudila raditi

    OdgovoriIzbriši