petak, 15. lipnja 2012.

"Puding" sa medom

Strašno sam uzbuđena danas. Poslije podne putujem za Sarajevo. Nije neka egzotična destinacija ali čovjeka veseli. U Sarajevu nisam bila već nekoliko godina a baš mi je fora grad. Ide autobus pun žena i sigurna sam se da ćemo se izvrsno provesti. Nadam se da imate za ovaj predstojeći lijepi vikend planirano nešto što Vas veseli.
Ostavljam Vas uz tipičnu englesku slasticu. Ovaj tip deserta mi baš i nije bio nešto, nekako mi je bilo suho. Ali nakon ovog pudinga sam promijenila mišljenje. Ovaj je stvarno sočan i sladak baš po mom ukusu.

RECEPT:

ZA PUDING;

4 žlice meda ( neka bude neki svijetli med, ja sam koristila bagrem)
sok pola limuna
100 g maslaca + za premazivanje kalupića
100 g šećera
2 jaja
srž pola mahune vanilije
175 g brašna+ za posipavanje kalupića
1 žličica praška za pecivo
30 ml mlijeka

ZA ENGLESKU KREMU:

250 ml mlijeka
50 g šećera
2 jaja
srž pola mahune vanilije

Premažite kalupiće rastopljenim maslacem i posipajte brašnom. Smjesa koju dobijete od gore navedenih sastojaka dovoljna je za 6 kalupića zapremnine 100 ml. Med pomiješajte sa limunovim sokom pa ga rasporedite po kalupićima.Pjenasto izmješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte srž vanilije i jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiješajte. Umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Na kraju dodajte i mlijeko pa sve dobro pomiješajte. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljene kalupiće u kojima je med. Svaki kalupić prekrite lagano namašćenom aluminijskom folijom na sredini koje ste prethodno napravili preklop. Preklop je potrebno napraviti kako bi tijesto imalo mjesta za dizanje. Svaku foliju učvrstite na kalup tako da je svežete kuhinjskom špagom. Napunjene i umotane kalupe stavite u vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu napunite vrućom vodom do 2/3 visine kalupa. Stavite sve zajedno u pećnicu pa pecite/kuhajte 1 sat na 180 C. Još tople pudinge istresite iz kalupa pa poslužite sa engleskom kremom ili sladoledom.
Ukoliko ste se odlučili za englesku kremu evo kako ćete je pripremiti; u mlijeko ostružite srž vanilije a dodajte i mahunu. Stavite na vatru pa kuhajte dok ne provrije. Pijenasto izmiješajte jaja sa šećerom. Iz kipućeg mlijeka izvadite mahunu vanilije pa ga u laganom mlazu uz stalno miješanje umiješajte u smjesu žumanjaka i šećera. Izmiješanu smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Biti će vam potrebno nekih 10-15 minuta. Možete je poslužiti toplu ili hladnu.

Verzija za ispis 

Broj komentara: 17:

  1. Sarajevo-super, ja sam tamo uživala...pite,ćevapi, halva, tufahije...
    Odlično izgleda engleski puding

    OdgovoriIzbriši
  2. uzivaj u Sarajevu, a puding izgleda bas primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Puding izgleda odlično , i sočno kako i sama kažeš, vjerujem ti da je jako fin..
    Lijep provod u Sarajevu ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  4. prijatelji mi često odu tamo, ja još nisam bila, budem valjda, uživaj!
    i receptić je krasan :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zelim ti da se lijepo provedes u Sarajevu, a ovaj puding je divan. Nisam probala ovako nesto ranije.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš bi mi dobro došao jedan ovakav puding a tebi želim lep provod u Sarajevu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijep provod ti želim i hvala na super receptiću, ja baš volim med i sve od meda :)

    OdgovoriIzbriši
  8. lijepo izgleda puding a kalupići su kao glinene teglice.
    lijep provod!

    OdgovoriIzbriši
  9. Samo uzivajte, nisam bila u SA ali bih volela da jednom odem, ovaj slatkis sa medom izgleda vrlo fino, bas onako da se lepo zasladimo posle rucka... ili mozda uz soljicu popodnevnog caja (u pet).:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala svima ne pohvalam i željama za lijepi provod. krasno smo se provele, potruditi ću se uskoro objaviti kratak osvrt na putovanje.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam nikad bila u Sarajevu, a volela bih... Ja se radujem svakom putovanju (sem putovanju na posao :)).
    Super puding...

    OdgovoriIzbriši
  12. Nadam se da će uskoro biti neki post o Sarajevu:)
    Ja ga baš volim a u onoj prodavnici Badem bi mogla ostati celu večnost...
    Super mi zvuči ovaj puding, ja baš volim taj engleski fazon.

    OdgovoriIzbriši
  13. Puding izglda odlično :)
    Lipo se provedi u Sarajevu :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Izgleda prekrasno :) nadam se nekom posticu iz Sarajeva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bude, bude samo a mi prođe ovaj jesec, malo mi je ludnica.

      Izbriši