ponedjeljak, 5. ožujka 2012.

Pita od sira


Volim kolače od sira i često ih pripremam. Ova pita je već dugo na repertoaru i ne prestaje me oduševljavati. Recept sam pronašla na Andreinom blogu. Ostala sam jako iznenađena kada sam izguglala Andrein blog kako bih mogla staviti vezu na original recepta. Recept je iz prosinca 2008 godine i očito je koliko smo svi napredovali u svemu a osobito u fotografijama gotovih jela.
Ja u to vrijeme još nisam ni imala blog, samo sam pratila druge blogere i divila se iz prikrajka. Trebalo mi je skoro godinu dana da skupim hrabrost i pokrenem blog. Danas mi je skoro pa nezamislivo nešto napraviti a da to ne podijelim sa svima Vama i to mi predstavlja neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo Vaša mišljenja u komentarima. Žao mi što u protekla dva tjedna nisam baš sudjelovala u komentarima Vaših poslova, ali malo sam si pretrpala raspored i jednostavno nisam stigla. Pokušati ću to nadoknaditi ovih dana.

RECEPT:

ZA PRHKO TIJESTO:

150 g brašna
pola žličice praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
75 g maslaca
prstohvat soli

ZA NADJEV OD SIRA:

750 g svježeg kravljeg sira
150 g šećera
sok pola limuna
50 g škrobnog brašna
3 jaja
250 ml slatkog vrhnja

ZA POSIP:

100 g brašna
75 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
75 g maslaca

Prosijte brašno sa praškom sa pecivo. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim dodajte jaje i omekšali maslac pa sve dobro umijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme namastite i pobrašnite kalup za torte promjera 28 cm. Tijesto razvaljajte pa njime obložite kalup ( obložite tijestom i dno i stjenke kalupa). Tijesto  pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C 10 minuta.
Dok se tijesto peče pripremite nadjev od sira. Sir pomiješajte sa šećerom, dodajte mu limunov sok, škrobno brašno i 3 žumanjka pa sve dobro izmiješajte mikserom. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Slatko vrhnje istucite u šlag. Pjenjačom umiješajte u smjesu sira šlag i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlite u kalup sa pečenim tijestom. 
Za posip: pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer. U smjesu utrljajte hladan maslac tako da dobijete mrvičasto tijesto. Posipajte po nadjevu od sira. Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 175 C i pecite 70-080 minuta. Ohladite prije posluživanja.

 Verzija za ispis


Broj komentara: 12:

  1. I ja obožavam ovakve kolače, zapravo su mi to najdraži kolači. Prekrasna je!

    OdgovoriIzbriši
  2. Đe's vid'la bosanca da jede kolač od sira:)
    Naravno, šalim se ali vjeruj da ih je malo! Kod mene dečki hoće ali, mm ti spada u ovo naprijed rečeno!
    Uglavnom, meni se jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj ,Snezo nasmeja me. A da mu kazeš da je to sirnica? :)
      Petra, tortica je prelepa. Volim limun u filu.

      Izbriši
    2. Ja imam jednu takvu frendicu, svaki puta kada napravim nešto sa sirom prijeti da će me se odreči.

      Izbriši
  3. Ja već duže vrijeme želim PROBATI napraviti taj famozni cheese cake ali me je toliko strah da je to smiješno. Nekako mislim da MORA biti savršen, pogotovo zašto je to najdraži kolač moj dragog. Ne smijem ga zeznuti! možda se nekad i usudim i probam ga napraviti. Mislim ne mogu se skrivati cijeli život. :)

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Allegra Beba ali ovo nije cheesecake.Slično je ali to nije to...

      Izbriši
  4. i meni se pita baš sviđa.
    limun sa sirom tako svaršeno paše, i par kapi već totalno mijenja kremu.

    a što se fotkanja i napretka tiče, da, zabavno i jako simpa vidjeti fotke iz vremena nastanka nekog blogova. nekad zbilja ne mo`š vjerovat ;)
    svakoga dana u svakom pogledu....:lol

    OdgovoriIzbriši
  5. U ovome bih se mogla udaviti. Sve kolače sa sirom obožavamo, a ova pita izgleda očaravajuće. Totalno sam propustila taj Andrein recept, odnosno zaboravila na njega. Hvala što si me podsjetila!

    OdgovoriIzbriši
  6. Petra i meni je trebalo mnogo vremena da se ohrabrim i napravim blog. Bas sam dugo skupljala hrabrost! A sad zaista uzivam u tome. Ne mozes zamisliti koliko se radujem kad me poseti neko od mojih uzora! :)
    Divna pita...

    OdgovoriIzbriši