petak, 2. ožujka 2012.

Mišeki sa dva umaka

Znam da možda malo kasnim sa objavom ovog recepta jer on spada u "fašničke slastice". Ovo je sestrina i moja omiljena slastica iz djetinjstva koju nam je baka pripremala. Još se uvijek sjećam bakine crvene rajnglice sa bijelim točkicama u kojoj je pekla mišeke. Nama su mišeki bili na repertoaru cijelu godinu a ne samo za vrijeme maškara. Baka , nažalost' više nije u stanju raditi nam mišeke ali je recept original njen. Jedina promjena u osnovi na original je to što sam ja u tijesto umiješala jogurt a baka je koristila kiselo mlijeko. Zaboravila sam kupiti kiselo mlijeko a u hladnjaku sam imala jogurt pa sam zaključila da je to isto pa sam njega upotrijebila. I naravno da je baka mišeke pržila u masti a ne u ulju. Mi smo mišeke jele sa legendarnom Podravkinom miješanom marmeladom a ne sa ovakvim fancy umacima kao danas. Kada sam radila umake napravila sam dvostruku količinu čokoladnog jer sam bila uvjerena da će svi jesti mišeke sa čokoladom. ali kako sam se prevarila, slani umak od karamela bio je pravi hit.

 RECEPT:

ZA MIŠEKE:

2 čašice jogurta
2 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
malo ruma
440 g brašna
ulje za prženje

Pomiješati jogurt, jaja, šećer, vanilin šećer i rum. Lagano istući pjenjačom da dobijete glatku smjesu. brašno prosijati sa praškom za pecivo. Smjesu brašna postepeno umiješati u smjesu jaja. Tijesto bi trebalo imati konzistenciju vrlo gustih palačinki. Ukoliko je potrebno dodajte još brašna kako bi dobili tijesto željene gustoće. Ostavite tijesto da odstoji 15-ak minuta. Zagrijte ulje. Čajnom žličicom koju ste prvo umočili u vruću masnoću oblikujte mišeke i pecite ih do zlatno žute boje. Pečene mišeke ocijedite na papirnatom ručniku. Poslužite uz umake.


ČOKOLADNI UMAK:


110 g čokolade
120 ml slatkog vrhnja


Na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje do vrenja. Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je prelite vrućim slatkim vrhnjem i miješajte dok se čokolada ne otopi. Poslužite.


SLANI KARAMEL UMAK:


120 g šećera
60 ml vode
180 ml slatkog vrhnja
2 žlice maslaca
1 žlica krupne morske soli


U manjoj posudi sa debelim dnom pomiješajte šećer i vodu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi. Nastavite kuhati, bez miješanja, dok sirup ne dobije lijepu smećkastu boju. Maknite sa vatre i umiješajte slatko vrhnje. Budite oprezni jer će smjesa početi jako špricati. Vratite na umjerenu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se karamel ponovno ne utopi. Maknite sa vatre pa umiješajte maslac i sol. Dobro izmiješate da se maslac i sol otope. Poslužite.

 Verzija za ispis


Broj komentara: 13:

  1. Joj, otkad ovakve zlicnjake (tako smo ih mi zvali :)) nisam jela!!! Volim, volim!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. uvijek se nasmijem kad pročitam "mišeki"
    krasne su ti fritulice, za njih nije nikad kasno

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ,još sa ovakvim prelivima,mmmm:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Definitivno sam za oba umaka, ako može istovremeno :) PRedivno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sada znam šta ću doručkovati u nedjelju :)

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo su inače kod nas takodje mišići, ali bas ih nisam duugo jela!Bravo!Jako su ti dooobri!

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas su dobri, nase bake su nekada znale da od skromnih sastojaka naprave tako fine poslastice (mislim da negde isto imam tu crvenu vangu sa belim tufnicama;)... a kod mene cokolada moze uvek da prodje, tako da sigurno ne bi bilo viska, mada me sada kopka i kakvog je ukusa taj slani karamel umak, svidja mi se sastav.;))

    OdgovoriIzbriši