petak, 16. ožujka 2012.

Boem kocke


Ovih dana ovom našom blogosferom kruži igrica Izazov. Izazvala me Laka kuharica. Pravila su slijedeća:
  1. Nabrojati 3 alatke koje u svom hobiju najviše koristite, ili koje su vam najdraže
  2. Nabrojati 3 stvari sa popisa želja
  3. Izazvati 3 blog prijatelja

     1.Najčešće koristim mikser, pjenjaču i fotić
     2. Popis želja: naravno kao i većini nas Kitchen Aid mikser, nekoliko različitih setova
         pribora za jelo, ali već korištenih, onako lijepo potamnjelih, par bakrenih lonaca
     3. Izazivam   Knjiga recepata by Nina

                         Ja u kuhinji 
                         Bite my cake

I za kraj još samo recept. Znam da će svaka iole iskusna kuharica kada vidi ovaj recept uhvatiti za glavu. Kakve su to boem kocke bez oraha ili lješnjaka a kore nisu napravljene od bjelanjaka? i ja sam imala slično mišljenje ali u moju obranu ove boemke su takve kave jesu iz prostog razloga jer su rađene po specijalnoj narudžbi. Na kraju uopće nisu bile loše i nestale su sa tanjura uz zadovoljni osmjeh na licima kušača. 





RECEPT:

KORE:

300 g oštrog brašna
300 g brašna
100 g margarina
1 čajna žličica sode bikarbone
2 jaja
200 g šećera
2 žlice kakaa
po potrebi kiselog vrhnja (1-2 žlice)

KREMA:

4 žumanjka
150 g šećera
100 g brašna
7 dcl mlijeka
srž mahune vanilije
125 g maslaca

ČOKOLADNA GLAZURA

Prosijte brašno sa sodom bikarbonom. Istresite ga na radnu površinu pa dodajte šećer, jaja, margarin i kakao pa uz dodatak kiselog vrhnja umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na šest dijelova, razvaljajte i na naopako okrenutom limu obloženom papirom za pečenje ispecite šest kora. Ohladite.
Za kremu: na srednje jakoj vatri zagrijte 5 dcl mlijeka. U međuvremenu pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom i srži mahune vanilije. U pjenastu smjesu umiješajte 2 dcl mlijeka i brašno. Kad mlijeko provrije umiješati smjesu sa žumanjcima pa kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladiti. Pjenasto izmiksati maslac pa umiješati ohlađenu kremu. Dobro izmiješati da se smjesa izjednači. Kremu podijeliti na pet jednakih djelova pa nadjenuti kore tako da vrhu bude kora. Na vrh kora staviti nešto teško (ja stavim 3 litre mlijeka jednu do druge) i staviti u hladnjak, najbolje preko noći. Sljedeći dan na kolač staviti čokoladnu glazuru. Kada se glazura stegne kolač narezati i poslužiti.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 12:

  1. Ako je sudeći po slikama i praznim tanjirima, verujem da su ukusne i da ni malo ne zaostaju za pravim. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam kakvi su recepti s orasima i lješnjacima i korama od bjeljanjaka jer recept koji ja imam za ovaj kolač i po kojem sam ga već nekoliko puta jako uspješno napravila je sličan tvome. I izvrstan je! Jako lijepo izgleda u tvojoj izvedbi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno izgleda!To su kolaci koji su uvek ukusni i svi ih vole!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam koje su "prave" a koje "krive" boem kocke, ali ovo što vidim izgleda primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Boemke koje ja znam kao prave imaju kore od bjelanjaka sa orasima ili lješnjacima u njima. Budem napravila svoje kao prave boemke uskoro pa ću objaviti recept. Ovo je kod nas poznata kao crna mađarica.

    OdgovoriIzbriši
  6. bez obzira jesu li prave ili ne, meni su predivne :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sviđa mi se recept, zaista su ti krasno ispale!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja nikad nisam pravila boem kocke, sram me bilo... Ali ovaj tvoj recept jako dobro zvuci!

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala na izazovu
    boem koceke nisam nikad radila, ali dopada mi se ovaj tvoj recept i sigurna sam da bi mi se dopao

    OdgovoriIzbriši
  10. ...prava divota!...kad god imam orahe ili lješnjake, jako rijetko krenem u izradu boemki...skoro uvijek ih u nešto drugo utrošim...ovaj recept ću svakako probati ...;)
    ...prekrasan blog...lijep pozdrav...:)

    OdgovoriIzbriši
  11. kitchen aid je precijenjen :)boemke su na to do listi!

    OdgovoriIzbriši