petak, 9. prosinca 2011.

Nova igračka i pite od limuna i meringe

Imam ga, imam ga. Nakon kratkog promišljanja odlučila sam se i nabavila si brener. Baš mi je guba, palila sam sve pred sobom. U skoroj budućnosti možete očekivati još nekoliko "spaljenih" recepata.
Vjerojatno ste primijetili da je sezona domaćeg limuna u punom jeku. Ako imate nekog tko živi na moru hitno ga zovite i žicajte da vam pošalje paket domaćeg limuna. Ako nemate nikoga, žao mi je, onda odmah trk na plac kupiti limun. Ne pitajte za cijenu; nešto je skuplji ali vrijedi svaku kunu. Ovaj limun iz trgovina koji inače koristimo nije vrijedan spomena. Možete ga koristiti u nebrojenom nizu recepata. Raditi limoncelo, arancine (kako se zovu arancini od limuna, limuncini?) ili ove male pitice sa kremom od limuna.
Pitice su fantastične, prhko tijesto sa slatko kiselom kremom od limuna i lagano hrskava meringa. Mmm...
Recept sam pronašla u kuharici Ane Ugarković  "Nešto slatko".

RECEPT:

TIJESTO:


110 g maslaca 
50 g šećera
1 žumanjak
220 g brašna
1 žlica kiselog vrhnja

KREMA:

sok i naribana korica 2 limuna
3 žlice vode
120 g šećera
100 g maslaca
1/4 žličice soli
3 jaja
3 žumanjka

ZA MERINGU:

3 žličice želatine
180 g šećera
120 ml vode
3 bjelanjka
prstohvat soli
žličica ekstrakta od vanilije


Za tijesto: pomiješajte brašno sa šećerom i brzo umiješajte maslac. Miješajte dok ne dobijete grube mrvice i dok maslac ne bude više vidljiv. Razmutite žumanjke sa kiselim vrhnjem i dodajte mrvicama. Miješajte dok se smjesa ne skupi u tijesto. Napravite disk od tijesta, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Tijestom obložite prethodno namašćen i pobrašnjen kalupiće za pitu. Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 20-ak minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Ohladite.
Za kremu: u vatrostalnoj zdjeli pomiješajte koricu i sok limuna, vodu, šećer, maslac i sol. Kuhajte na pari dok se šećer ne otopi. U drugoj posudi razmutite jaja i žumanjke. Na jaja dodajte malo vruće smijese sa limunom, izmiješajte  i sve vratite natrag u vatrostalnu zdjelu. Nastavite kuhati na pari neprestano mješajući dok se krema ne zgusne (meni je trebalo nekih 10-ak minuta). Protisnite kroz sito i ostavite kremu da se malo ohladi prije nego napunite pečeno tijesto.
Za meringu: namočite želatinu sa dvije žlice vode i ostavite je da nabubri. U manjem lončiću pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru i nastavite kuhati dok se ne počnu stvarati veliki mjehuri i sirup prestane kapati, već počne padati sa žlice u jednoj niti. Bjelanjke istući u mekani snijeg. Vrući sirup ulite u tankom mlazu u snijeg od bjelanjaka uz stalno miksanje. Želatinu stavite u posudu još vruću od sirupa i promiješajte da se otopi. Izlijte na bjelanjke, dodajte ekstrakt vanilije i tucite još oko 3 minute. Razmažite meringu po kremi od vanilije. Meringu lagano "spalite" brenerom ili je stavite na najgornju rešetku u pećnicu zagrijanu na 220 C na nekoliko minuta, dok meringa lagano ne porumeni.


Verzija za ispis

Broj komentara: 15:

  1. Znam kako ti je: i ja volim isprobavati nešto novo, dok se ne zasitim:) Ono što si već duže želim je Dolce gusto aparat (patim na male kućanske aparate), ali mi je još uvijek malo preskup. Pazi da se ne skuriš! Sigurna sam da si ovo fino napravila, no dotičnu "kuharicu" ne podnosim jer znam pozadinu njezinog "kuharskog umijeća". I inače, na telki volim gledati prave, školovane kuhare jer od njih uvijek nešto korisno naučim. Jednako tako mislim da veliki dio blogerica ima odlične recepte, odlično kuha i zna puno, puno više nego dotična osoba. A kaj ćeš, kog' ne volim, ne volim!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja si želim brenner već dugo, predugo. I već predugo želim ispeći ovakvu pitu ali isto još nije došla na red. nadam se da hoće uskoro :)

    OdgovoriIzbriši
  3. @Κάθαρσις-i mene dotična ponekada uzrujujava i svađam se sa njom preko televizora. Nisam upoznata sa pozadinom njenom huharskog umijeća ali me smeta što za špek u istoj emisiji koristi tri različite riječi, dugi rukavi kada mijesi tijesto, enormna količina prozirne folije koju koristi. Njen Kitchen aid mikser, ali to je čista zavist. Volim pogledati njenu emisiju čisto zbog ideje i baš mi fali što je nema ove sezone sa novim emisijama
    @ Monika- ako ti zatreba brener javi se pa ti posudim. Nije da se baš koristim njime svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno, predivno... i ja volim ovakve "igračkice", super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se sviđa i tvoja igračkica i recept.. fino fino :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne igram se baš sa ovakvim igračkama ali moram priznati da bih rado probala:)
    Pita mi djeluje prefino i izgleda prekrasno!


    Ugoda vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš ti je lijep brener! Ja sam sve pretražila, ali sam ovdje jedino mogla da nabavim ovaj sa pijace
    http://www.shop-016.de/shop_cfg/KingFood/18968.jpg
    Glomazan je i plamen mu je širok ali sam se navikla, pa me zaista dobro služi.
    Rekla bih da je pitica lagana i osvježavajuća, izgleda baš lijepo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako sam se nasmijala, da "palila sam sve pred sobom", baš si šašava :)

    Super si spalila pitu, prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  9. moj brener već tri godine čeka da ga isprobam!morat ću i ja počet paliti sve pred sobom!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Vjerujem da uživaš, kad se u kuhinji pojavi nešto što zahtjeva rad s tim "bacačem plamena", uvijek se osječam ko u nekom kemijskom labosu.
    Pitice mi se jako sviđaju.

    OdgovoriIzbriši
  11. jaaao petra! :))
    pitice su slatke al igračka, igračka! aaaaa! :ijabito:
    to si prek neta kupila ili?
    ma morat ćemo dogovorit neko druženje, pa dođeš kod mene s igračkom ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. super ti je brener :) vjerujem da će ti biti zabavno s njim u kuhinji :)
    Obožavam ovakve pite, izvrstan recept!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ove pitice su prelepe... :) Bas mi se jako svidjaju! :) Bravo za brener. Ja sam ga bas jucer gledala, ali ipak se nisam odlucila. MOzda neki drugi put...

    OdgovoriIzbriši
  14. Obožavam te nove igračke za kuhinju ali, iskreno više me sramota kupovati:) Ustvari, ostajemo djeca dugo, dugo...
    Pitica je prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala svima.
    Brener sam kupila u Sol i papar u Vlaškoj, Zg.

    OdgovoriIzbriši