petak, 23. prosinca 2011.

Čestitka i FBI rukavice-Prstohvat soli




Drage moje prvo bih Vam svima željela čestitati Božić i poželjeti da se ugodno provedete sa svojim najbližima. Da se smijete dok vas sve ne zaboli i da se fino napapate i naravno da se ne naradite baš previše dok pripremite svu tu finu papicu.
Ostavljam Vas uz moju nadražu božićnu pjesmu da pročitate moj osvrt na posljednje ovogodišnje FBI rukavice.


FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. 
U tijeku je igra za studeni i prosinac a pod istragom je blog Prstohvat soli
Obožavan Anin blog. Prepun je genijalnih fotki i krasnih recepata, nekih totalno retro sa neobičnim sastojcima poput bijele pite sa ledenim kvascem a nekih vrlo modernih i fancy. Jako mi se sviđa i ideja Ane i Palachinke o recenzijama beogradskih restorana. Ma njen blog izgleda točno kako bi željela da moj blog izgleda kada odraste.  
Skoro svaki Anin objavljen recept završi u mom folderu obavezno isprobati. Obzirom da smo u ovom predprazničkom vremenu i totalno mi je gužva, nisam uspjela isprobati sve što sam željela. Odabrala sam par recepata koji su mi bili naj naj najprimamljiviji. 

ORASNICE 

Dobar recept za orasnice tražim već neko vrijeme. Već sam ih dosta isprobala ali nisam bila zadovoljna niti jednim. Sve do ovog Aninog. Orasnice su genijalne, naprosto se tope u ustima.


RECEPT:


2 jaja
180 g šećera
srž pola mahune vanilije
500 g tostiranih oraha


250 g oraha samljeti, a 250 g krupnije nasjeckati.
Jaja i šećer kratko izmiksati. Smjesu kuhati na pari dok se ne počne zgušnjavati. Nije potrebno da smjesa bude jako gusta. Maknuti sa pare i dodati 250 g mljevenih oraha. Sve dobro promiješati i ostaviti da se ohladi.
Žličicom vaditi ohlađenu smjesu, oblikovati kiflicu pa je uvaljajati u smjesu krupno sjeckanih oraha. Kiflice slagati na lim prethodno obložen papirom za pečenje. 
Ukoliko vam se smjesa jako lijepi za ruke, samo ih navlažite vodom i nastavite sa radom.
Kiflice peći na 100-120 C dok ne postanu tvrde na dodir. Meni je trebalo 25 minuta. Kiflice se tijekom pečenje neće previše promijeniti, Malo će potamniti i površina će se zapeći.

Verzija za ispis

BANOFFEE PIE 



Ovaj recept mi se svidio na prvi pogled. Ja sam se odlučila napraviti pojedinačne porcije kolača a ne cijelu pitu u komadu. Ana je naznačila da je recept dosta sladak pa sam ja banane doslovce natopila limunovim sokom nisam ih samo nakapala.
Moja preporuka je da ovo obavezno isprobate jer je stvarno ukusno.


RECEPT:

KONDENZIRANO MLIJEKO:


50 g maslaca
220 g šećera u prahu
250 ml vode
200 g mlijeka u prahu

KORA:


100 g maslaca
250 g mljevenog keksa ( ja sam koristila piškote jer mi već neko vrijeme povlače po kuhinjskom ormariću)


NADJEV:


100 g maslaca
50 g smeđeg šećera
400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka 

 ZA POSLUŽIVANJE: 

3 banane
sok 1 limuna
2,5 dl slatkog vrhnja


Za kondenzirano mlijeko; u lončić  staviti maslac, šećer i vodu. Kuhati na srednjoj temperaturi dok ne počne kipuckati. Maknuti sa vatre pa malo po malo umiješati mlijeko u prahu. Dobro promiješati. U slučaju da se naprave grudice od mlijeka u prahu, procijedite kroz cjediljku. Preliti u staklenku i čuvati u hladnjaku do korištenja.
Za banoff pie; maslac otopiti. Otopljeni maslac pomiješati sa mljevenim keksima. Dobro izmiješati. Pripremljenu smjesu utisnuti u posudice u kojima ćete posluživati desert.
Na srednjoj vatri u manjem loncu otopite maslac i šećer. Dodajte kondenzirano mlijeko. Promiješati i kuhati da se dobro zgusne, miješajući cijelo vrijeme. Ostaviti da se malo ohladi pa preliti preko keksa i staviti u hladnjak na sat vremena.
Banane narezati na kolutiće i prelti ih sa malo limunovog soka, kako ne bi potamnile. Slatko vrhnje istucite u srednje čvršći šlag. Premazati preko banana. Još malo ohladiti prije posluživanja.

 Verzija za ispis


TORTA SA VIŠNJAMA

Ova torta je pregenijalna. Identična kopija čokoladne torte iz slastičarnice Torte i to. Jako volim kolače iz Torte i to ali nažalost nisam u prilici često si ih priuštiti jer im je cijena kolača razmjerno visoka. Ukoliko ste ljubitelj a kućni buđet vam baš i ne dopušta česte izlete u istu, zasučite rukave i primite se posla. Zaista se isplati a razlike nema. 
Nažalost nemam fotku ove divote jer sam luda kakva jesam greškom formatirala karticu prije nego što sam ih prebacila na lap. Znam da ću tortu raditi ponovno pa ću dodatno okačiti slikice.

RECEPT: 

BISKVIT:

120 g čokolade
250 g maslaca
3 žumanjka
4 bjelanjka
40 g šećera

KREMA:

2 dl slatkog vrhnja
350 g čokolade
3 dl slatkog vrhnja


UKRAS:


staklenka višanja iz kompota
2,5 dl slatkog vrhnja 
kakao u prahu za posipanje
  
Za biskvit: na pari otopite maslac i čokoladu. Žumanjke istucite sa polovicom šećere. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg sa ostatkom šećera. Sve tri smijese pomiješajte pjenjačom. Dobivenu smjesu izlite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu: prokuhajte 2 dl slatkog vrhnja. Čokoladu natrgajte na manje kockice pa prelite vrelim vrhnjem. Mješajte dok se sva čokolada ne otopi. Malo ohladite. Istucite šlag od 3 dl slatkog vrhnja. Umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč za torte. Na tijesto prvo stavite ocijeđene višnje iz kompota, a na višnje čokoladnu kremu. Neka se torta dobro ohladi u hladnjaku.Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Odstranite obruč, a tortu izvana premažite sa šlagom te posipajte kakaom u prahu. 

VJENČIĆI SA MEDOM 


Čini mi se da će recept za vjenčiće sa medom doseći kultni status. Koliko sam vidjela rijetko koji sudionik ovog kruga FBI rukavica nije isprobao ovaj recept. Pa kuda svi tuda i mali Mujo, pa sam i ja isprobala vjenčiće. Vjenčići su izvrsni a tijesto za isto podatno, užitak je raditi sa njim.


RECEPT:


80 g masti
1 jaje
70 g meda
250 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
šećer u prahu za uvaljati keksiće


Brašno prosijati pa mu dodati prstohvat soli i prašak za pecivo. Mast ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi omekšala. Kada omekša u mast dodati jaje i pjenasto umutiti. Dodati naribanu koricu limuna, med i dobro izmiješati sastojke. Smjesu brašna, soli i praška za pecivo dodavati postepeno dok se ne umijesi mekano tijesto. Ukoliko je tijesto jako ljepljivo, staviti ga na pola sata u hladnjak da se dobro ohladi. Veliki lim od pećnice obložiti papirom za pečenje. Pećnicu ugrijati na 180 C. Komadiće tijesta veličine otprilike špekule, izvaljajti u glistu, pa spojiti krajeva da bi se oblikovao vjenčić. Slagati na lim sa malim razmakom između vjenčića jer će se tijesto malo raširiti prilikom pečenja. Peći dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Kod mene je to trajalo 15-ak minuta. Još vruće vjenčiće uvaljati u šećer u prahu.


Verzija za ispis

Broj komentara: 19:

  1. Sve sto si napravila je više nego ukusno.Sretan Božić!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lijep izbor slastica.
    Sve najljepše tebi i obitelji za blagdane!

    OdgovoriIzbriši
  3. Još uvjek se nisam odvažila za FBI rukavice i zato se uvjek, sa velikim poštovanjem, divim svim radovima blogerki koje učestvuju u toj igrici. Tvoj izbor i prezentacija Aninih recepata izgleda veoma lijepo!
    Tebi i tvojoj porodici želim sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan izbor!! :)Ugodne blagdane tebi i tvojoj obitelji ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan izbor malih mirisnih kolačića a i najljepše želje lete za nadolazeće blagdane

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlican izbor i jako lepa prezentacija!

    Srecan Bozic!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš si dobro zasladila ove rukavice. Sretni blagdani tebi i tvojoj obitelji!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Petra, dirnula si me ovim postom i veliko ti hvala na lepim recima!

    Mnogo mi je drago sto si isprobala orasnice, to mi je jedan od omiljenih recepata na blogu. A ukus je skroz drugaciji nego kod klasicnih orasnica, nekako je mnogo "dublji"...
    Sve ostalo izgleda odlicno!

    Sretan Bozic tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  9. krasan izbor keksića i odlična glazbena podloga :)

    uživaj u blagdanima! :kiss

    OdgovoriIzbriši
  10. baš si bila vrijedna!! posebno mi se sviđa Banofee u pojedinačnim porcijama

    OdgovoriIzbriši
  11. Tebi i tvojima želim Sretan Božić , lijepe i vesele blagdane. Svako dobro u Novoj 2012. Godini !
    Izbor Aninih recepata je odličan i zanimljiv i sve si jako lijepo pripremila, bravo !

    OdgovoriIzbriši
  12. Vidis, dobro si me podsetila na Anien orasnice. Moram ih i ja probati... :)
    Odlicne recepte si odabrala!
    Srecan Bozic tebi i tvojim najmilijima... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan odabir recepata i sjajna prezentacija. Orašnice su me se posebno dojmile. Moram ih i ja probati. Želim sretan i veseo Božić i ugodno i ljubavlju ispunjene blagdane tebi i tvojoj obitelji.

    OdgovoriIzbriši
  14. Bome smo se napapali, a kod tebe sve sami oblizeki! :)
    Sretan Božić i Nova godina i tebi i tvojim najmilijima! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Kiflice su mi ovako divne posute :) Sretan Božić tebi i tvojim namilijima :)

    OdgovoriIzbriši
  16. kod tebe uvijek nešto fino
    molim te pošalji mi poruku sa svojom adresom imam nešto za tebe
    objasnila bi ti sve u mailu,ali neuspjevam ti poslati poruku,javi se,javi se!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala svima na čestitkama, nisam stigla do bloga ovih dana od svih obiteljskih i prijateljskih slavlja.

    OdgovoriIzbriši
  18. baš si odlične stvari odabrala i ja sam isto isprobala :)
    Sretne blagdane tebi i obitelji želim!

    OdgovoriIzbriši