ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

Ajme koliko nas je!-čaj


"Ajme koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca prosinca je čaj a domaćica je Ebba.
Isprva uopće nisam imala ideju što napraviti sa čajem i bila sam sigurna da ovaj mjesec uopće neću sudjelovati. Ali prije par dana sam imala žarku želju pojesti nešto slatko a doma nisam imala apsolutno ništa, čak ni kockicu čokolade. Pa sam se sjetila ovog super biskvita koji mi je često dobro poslužio u ovakvim situacijama. Doista je zahvalan jer trpi razna "zlostavljanja". Možete u njega umiješati što god se sjetite i on uvijek uspije. I ništa manje nije bitno i to što se radi od sasvim svakodnevnih sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji.
Ovoga puta sam ga umjesto sa vodom napravila sa čajem a na njega sam stavila glazuru od limuna i šećera u prahu.
Koristila sam turski čaj koji sam ljetos donijela iz Istambula. Turski čaj još se naziva i riza čaj, po oblast Riza na obali Crnog mora gdje se uzgaja. Čaj je u Turskoj postao popularan početkom 19 stoljeća, kada je Otomansko carstvo izgubilo Yemen i oblast Maha pa je kava postala preskupa za uvoz.


RECEPT:

ZA TIJESTO;


3 jaja
80 g šećera
100 g brašna 
žličica praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml ulja
75 ml vode 
2 žličice čaja

ZA GLAZURU;


100 g šećera u prahu 
sok 1 limuna


Čaj prelite vrućom vodom i ostavite ga da se prohladi. Kalup veličine 20 x 20 cm (ili neki manji kalup sličnih dimenzija) premažite maslacem i pobrašnite. Pećnicu ugrijte na 170 C.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Žumanjke i 40 g šećera miksati dok ne dobijete blijedu i pjenastu smjesu. Umiješajte ulje ulijevajuči ga u tankom mlazu. Čaj procijedite pa i njega u tankom mlazu ulite u smjesu žumanjaka i dobro izmiješajte. Umiješajte i smjesu prosijanog brašna pa oprezno izmiješajte. Bjelanjke sa preostalih 40 g šećera istucite u čvrsti snijeg. Pomiješajte obje smjese, pa sve prebacite u kalup za pečenje, zagladite površinu i stavite u pećnicu na 45 minuta. čim kolač izvadite iz pećnice prelite ga glazurom.
Za pripremu glazure; prosijte šećer u prahu pa ga pomiješajte sa malo limunovog soka. Oprezno dolijevajte limunov sok jer bi glazura trebala biti poprilično gusta. Trebala bi imati konzistenciju vrlo guste smjese za palačinke, jer će se omekšati uslijed topline biskvita  po kojem ćete je preliti.
Kolač ohladite i narežite ga na kocke prije posluživanja. Ne zaboravite poslužiti uz čaj koji ste koristili u kolaču kako biste mu dodatno istaknuli okus.

Verzija za ispis

Broj komentara: 5:

  1. Vrlo originalno, najradije bih ga sad odmah spekla! Jako mi se sviđa ovaj premaz od limuna i šećera, predpostavljam da daje divan kontrast biskvitu s čajem! probam svakako!

    OdgovoriIzbriši
  2. Caj sigurno da finu aromu ovom biskvitu. Dobro si se to dosetila!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Ebba-da baš paše, onako je lagano kiselkasto i osvježavajuće.
    @Miki-hvala. Obično su najbolje ovakve jednostavne ideje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim ovako jednostavni i pročišćen desetrić. Odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  5. super je recept, obavezno ću probati...

    OdgovoriIzbriši