petak, 21. listopada 2011.

FBI rukavice-Vrtaljica

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za rujan i kolovoz a pod istragom je Vrtaljica. Iza Vrtaljice se krije Snježa. Jako volim njen blog, ima pregršt krasnih recepata i stvarno mi je bilo jako teško odabrati što skuhati za ovaj krug igre. Evo što sam odabrala;

LJEŠNJAK KOCKE 

Jako sam zadovoljna ovim kockama, bile su vrlo ukusne i sočne. Jedina razlika između mojeg uratka i originala je u tome što je moje tijesto nešto svjetlije. Naime ponestalo mi je kakaa. Bila sam sigurna da sam ga kupila ali nisam. Moje tijesto je mrvicu svjetlije ali mislim da ne smeta puno.


RECEPT:

Za tijesto:

250 g mljevenih lješnjaka (prethodno testiranih i mljevenih) 
8 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 žlica kakaa

Za kremu:

8 žumanjaka
100 g šećera u prahu
srž mahune vanilije
200 g maslaca

Za glazuru:

100 g čokolade
50 g maslaca
1 žlica šećera
1 žlica vode

Pećnicu zagrijati na 200 C. Bjelanjke dobro izmutiti pa dodati jednu po jednu žlicu šećera. Kada je sve dobro izmješano lagano pjenjačom umiješati mljevene lješnjake i kakao. Lim dimenzija 30 x 30 cm premazati maslacem i posipati brašnom. Smjesu istresti u lim i poravnati. Peći 15-20 minuta. Potpuno ohladiti pa premazati kremom.
Za kremu pjenasto umutiti žumanjke, šećer i srž mahune vanilije. Kremu preseliti u vatrostalnu posudu i staviti kuhati na paru. Kuhati na pari uz stalno miješanje dok se žumanjci ne zgusnu (cca. 10 minuta). Ohladiti. U ohlađenu smjesu umiješati pjenasto izrađen maslac.
Dobivenu kremu rasporediti preko ohlađenog tijesta i premazati čokoladnom glazurom. Za glazuru potrebno je izmiješati sve sastojke i otopiti ih na laganoj vatri. Tako pripremljenu glazuru preliti preko kolača i zagladiti. Ohladiti. Prije posluživanja narezati na kocke željene veličine.


Verzija za ispis




Torta Caprese mi je totalno otkriće.Jednostavna za napraviti, brzo gotova  a sočna, ma genijalna. Malo sam izguglala tortu Caprese i naišla sam na puno priča o nastanku torte. Najviše mi se dopala sljedeća, na otok Capri došla su dva sumnjiva tipa, mafijaši, i sirota gospođa kuharica se toliko prepala da je u tortu zaboravila umiješati brašno. I eto torte Caprese.

RECEPT:

Za tijesto;

200 g mljevenih badema
100 g sitno nasjeckanih badema
200 g mljevene čokolade
1 pecilni prašak
200 g maslaca sobne temperature
200 g šećera
6 jaja
1-2 žlice likera od čokolade ili kakaa ( ja sam stavila amaretto ) 

Za posip:

šećer u prahu

Pećnicu zagrijati na 190 C. Kalup za torte obložiti papirom za pečenje ( veličina kalupa koje ćete koristiti ovisi o tome koliko visoka želite da bude torta, ako želite višlju tortu koristite manji kalup). Pomiješati mljevene i sjeckane bademe sa mljevenom čokoladom i pecilnim praškom. Pjenasto izmiksati maslac i šećer pa umiješati jedno po jedno jaje. Umiješati amaretto, mješavinu badema i čokolade te sve jednolično izmiješajte. Smjesu stavite u kalup za tortu te pecite u pećnici 35- 40 minuta.Nakon toga isključiti pećnicu a tortu ostaviti u ugašenoj pećnici još 20- ak minuta sa lagano otvorenim vratima. Tortu izvaditi iz pećnice i ostaviti je da se potpuno ohladi. Prije posluživanja obilno posipati sa šećerom u prahu.

Verzija za ispis

TORTA OD NARANČE I BADEMA



Izuzetno sam zadovoljna okusom ove torte, podsjeća na jaffa kekse. Mislim da ću sljedeći puta ovu tortu ispeći u četvrtastom kalupa i narezati na kockice.Nekako mi se čini da bi bila prikladnija u obliku kockica nego torte.

RECEPT:


Za tijesto:

2 naranče
6 jaja
250 g šećera
100 g mljevenih badema
1 čajna žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Čokoladna glazura


Pećnicu zagrijati na 200 C. Kalup za torte namastiti i pobrašniti. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom. Naranče zajedno sa korom izmljeti u blenderu. Usitnjene naranče umiješati u smjesu žumanjaka i šećera. Dodati mljevene bademe i prašak za pecivo. Umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u kalup za torte te peči u pećnici 50- 60 minuta. Ohladiti. Prije posluživanja tortu preliti čokoladnom glazurom.
Verzija za ispis


LJUTICA



Sa ljuticom sam se susrela prije neke dvije godine. Inače i nisam bila neki preveliki ljubitelj ljutih jela ali ljutica me totalno oborila sa nogu. Od onda ništa više nije isto; zimi jedem ljuticu uz sve  a moja tolerancija na ljuto je toliko porasla da moji doma smatraju da nisam normalna i stalno mi govore da ću si spržiti okusne pupoljke. Ja se ne dam smesti i sada dok mi odgovora jedem ljuto. Ovo je prvi puta da sam radila ljuticu u vlastitom aranžmanu, inače jedem kupovnu. Malo je više posla sa njom ali definitivno se isplati, industrijska nije ni do koljena domaćoj.

RECEPT:

3 kg crvene rog paprike
3 kg rajčice
feferoni po želji (ja sam ih stavila 7)
3 dl ulja ( ja sam koristila maslinovo)
2 dl octa
3 žlice šećera
3 žlice soli( Snježa je u originalnom receptu navela da se stavlja 1 žlica soli i to vrlo oprezno, meni je okus nakon 1 žlice soli bio bljutav pa sam stavila još)
1 glavica sitno nasjeckanog češnjaka
1 vezica nasjeckanog peršina

Svakoj rajčici  nožem lagano urezati križ na kori, te ih preliti kipućom vodom. Ostaviti ih u toj vodi minutu do dvije pa ih ocijediti. Rajčice oguliti od kože te ih očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Nasjeckane rajčice pomiješati sa uljem, octom, šećerom, soli i nasjeckanim češnjak. Kuhati oko 2 sata na umjerenoj vatri, tako da lagano ključa. U međuvremenu ispeći papriku. Pečenu papriku zatvoriti  u plastičnu vrećicu na 20-ak minuta kako bi se lakše gulila. Papriku oguliti i očistiti od koštica te nasjeckati na kockice. Nakon 2 sata kuhanja umiješati papriku i nasjeckani peršin u ukuhanu rajčicu, te kuhati još 20-ak minuta. Vruću ljuticu ulijevati u vruće staklenke, odmah zatvoriti te ih okrenuti naopačke (čepom prema dolje) te ih ostaviti da se tako ohlade.


Verzija za ispis

Broj komentara: 13:

  1. Torta Caprise i Torta od narandze i badema su i moji favoriti.Prva fotkica je genijalna!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. koja divna boja ove ljutice! ma sve je fenomenalno, ali i meni je torta caprese definitivno bila otkriće kada sam ju prvi put radila i čula za nju. Jako lijepi uratci!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala:)
    Mislim da je za boju ljutice zaslužan domaći paradajz iz maminog vrta.

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan izbor, ljutica je i meni favorit iako je nisam stigla isprobati stavila sam si je u podsjetnik za neko drugo vrijeme

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš si lijepo odabrala i prezentovala Snježine recepte. Torta Caprise mi je baš izuzetna, a šarmirala si me i pričom o njenom nastanku :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Lep psot za gledanje i za zazubice.Snjezu pratim i ja i ima izvrsne ideje;)

    OdgovoriIzbriši
  7. odličan izbor i prezentacija! snježin blog je stvarno krasan i inspirativan :)
    ljutica mi je posebno fora, nešto slično pravim i ja ali se paprike ne peku, ovako je sigurno još bolje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlični recepti, sve mi se sviđa, slastice su divne, ali mi je ova ljutica bas zapela za oko! Izgleda odlično:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sviđa mi se kako si igrala križić-kružić s kolačem.

    Odlične si recepte izabrala i sve izgleda jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako si ti bila vrijedna, odlican izbor i prezentacija!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan izbor Snježinih recepata koje si super pripremila i prezentirala. Torta od naranče i badema mi je bila na listi, ali ostati će za drugi put. Kod tebe mi sve tako krasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka cast, zaista si bile vredna i odlicne recepte si izabrala! Sve mi se dopada, ne mogu nista izdvojiti... :)

    OdgovoriIzbriši