četvrtak, 21. travnja 2011.

FBI rukavice: Astal-kuhinja moje ravnice

 FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za ožujak i travanj a pod istragom je blog Astal-kuhinja moje ravnice i drugi recepti.
Kod Vere stvarno ima divnih recepata i bilo se zaista teško odlučiti što isprobati. Ti su većinom dobri "starinski " provjereni recepti koji mi nude instant ulaznicu za povratak u djetinjstvo i kuhinju moje bake.

POGAČICE SA ČVARCIMA

Kod Vere postoje dva recepta za pogačice sa čvarcima. Ima ova jednostavnija verzija za koju recept slijedi u nastavku ili druga kompliciranija. Inače sam uvijek radila pogačice po kompliciranijem receptu  ( moj recept je skoro identičan Verinom) ali sam ovaj puta radi znatiželje isprobala jednostavniji. Pogačice su ispale apsolutno savršene i mislima da ih više nikada neću raditi po kompliciranijem receptu jer gotovo da i nema razlike između jednih i drugih.

Sastojci:

500 g mljevenih čvaraka
1 kocka kvasca
1 dl mlijeka
1 žlica soli
1 žlica mljevenog papra
1/2 žlice chillija u prahu (po želji)
500 g brašna
3 žlice kiselog vrhnja
3 žumanjka

Premaz:

1 jaje

Kvasac razmutiti u mlijeku i ostaviti ga na toplom mjestu da se zapjeni. Žumanjke izmiješati sa kiselim vrhnjem. Dodati kvasac sa mlijekom. Dodati sol, papar, chilli (ako koristite) i mljevene čvarke. Dodajte još i brašno i umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm. Izrežite oblike po želji. Slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim jajem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C. Pecite 15-ak minuta do zlatno žute boje.

Verzija za ispis



Žarbo kocke su kolač koji sam nekada dosta često radila doma ali nekako je pao u zaborav. Recept je poprilično sličan mom samo što se u ovom slučaju peče svaka kora zasebno a tek se onda kolač fila.


Sastojci:

150 g margarina
1 jaje
2 žumanjka
50 g šećera
240 ml mlijeka
20 g kvasca
500 g brašna

Nadjev:

200 g mljevenih oraha
100 g šećera
marmelada od marelice

Čokoladna glazura

Izmiješati mlijeko sa kvascem i žlicom šećera. Staviti na toplo mjesto dok se kvasac ne aktivira. Od svih preostalih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na tri jednaka djela te izvaljati kore. Koru položiti na lim za pečenje te je prije pečenja lagano poškropiti rumom. Peći na 180 C 15-ak minuta do zlatno žute boje. Ponoviti sa preostalim tijestom. Pečene kore ostaviti da se malo ohlade. Svaku koru premazati marmeladom i posipati mljevenim orasima pomiješanim sa šećerom. Složiti kore jednu na drugu te ih opteretiti i staviti u hladnjak na najmanje tri sata.Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom. Kada se glazura stegne kolač narezati na kockice željene veličine i poslužiti.





Ovaj recept mi baš nije bio u planu ali sam vidjela da mi se po hladnjaku povlači kajmak kojeg više nitko ni ne gleda pa sam spojila ugodno sa korisnim. Pogačice su planule u roku od pola sata.


Sastojci:

600 g  brašna
40 g svježeg kvasca
1 žlica soli
1 žličica šećera
250 g margarina
150 g kajmaka
 1 jaje
3 dl mlijeka

Premaz:

lagano umućeni bjelanjak

U 1 dl toplog mlijeka staviti žličicu šećera i malo brašna te razmutiti i kvasac. Ostaviti na toplom mjestu da se zapjeni. Na radnu plohu prosijati brašno te dodati sol, omekšali margarin, kajmak, jaje, ostatak mlijeka i zapjenjeni kvasac. Umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1 cm te izrezujte oblike po želji. Pogačice slažite na lim obložen papirom za pečenje. Ostaviti ih na toplom mjestu da se dižu 10-ak minuta. Prije pečenja pogačice premazati lagano umućenim bjelanjkom. Peći ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 C 20-ak minuta.


Broj komentara: 8:

  1. Sve je predivno,pogačice sa kajmakom genijalno izgledaju!Veliki kisić draga!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrlo lep izbor, meni se svidjaju one prve pogacice, bas mi izgledaju nekako prhko...ma, sad bih odmah gricnula jednu!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala curke.
    Posebno sam zadovoljna pohvalom vlasnice bloga. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako ti je lijepo sve ispalo, ali menu su najviše dojmile žarbo kocke i kako su precizno izrezane. Svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izvrstan izbor i isto tako odrađeno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve tako dobro izgleda, a posebno su me namamile ove Žarbo kocke kojima nikad (ali baš nikad!) ne mogu odoljeti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. kram pogačice, mmmmm! spremam se raditi ih već neko vrijeme i baš sam htjela tražiti recept koji si davno napisala na forumu. ovo se zove perfect timing. :)

    OdgovoriIzbriši