srijeda, 27. travnja 2011.

"Ajme koliko nas je!"- mak

"Ajme koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema mjeseca travnja je mak a ovomjesečna domaćica je Jovana.
Inače i nisam baš neki ljubitelj maka. Razlog tome je što smo mak najčešće konzumirali u makovnjači. Uz makovnjaču se uvijek radila i orehnjača , pa je moj izbor uvijek bila orehnjača. To je sve bilo prije ove torte od maka.
Recept sam vidjela kod Ane a ovo je moja verzija istog. U tortu ne ide brašno tako da nije greška u tipkanju. Moj savjet je da je obavezno probate.

Sastojci:

Za tijesto:

200 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
200 g mljevenog maka
1 dcl mlijeka
200 g šećera
srž mahune vanilije
sok 1 limuna
8 jaja
pola žličice cimeta u prahu
žličica praška za pecivo

Za ukras:

2,5 dcl slatkog vrhnja

Mlijeko zakuhati na vatri te ga preliti preko maka. Izmiješati i ostaviti sa strane da se ohladi. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Umiješati srž mahune vanilije. Pomiješati mak sa mljevenim lješnjacima, dodati limunov sok , prašak za pecivo i cimet i sve izmiješati. Spojite obadvije smijese te izmiješati. Izliti u namašćen kalup za torte. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 45 minuta. Ohladiti. Ohlađenu tortu premazati sa slatkim vrhnjem istučenim u šlag.

Moja torta je samo posipana šećerom u prahu jer sam zaboravila kupiti slatko vrhnje a nisam bila raspoložena trknuti do trgovine samo zbog toga. Bila je vrlo ukusna i samo posipana šećerom u prahu.


Verzija za ispis

Broj komentara: 7:

  1. Svaka čast Kranjice na divnoj torti od maka. Obzirom na sastojke verujem da je izuzetno ukusna...

    OdgovoriIzbriši
  2. SJAJAN KOLAČ PETRA!! Veliki pozdrav!:-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam skužila ovaj recept kod Ane, a zanimljiv mi je upravo jer nema brašna. Ako se tebi koja ne voliš mak sviđa, mislim da bi ja bila oduševljena njime. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na komplimentima.

    Andrea: ta tota od make je iz one davne serije Ane mislim da se u to vrijeme prikazivala samo jednom tjedno na Novoj mislim

    OdgovoriIzbriši
  5. ja mak jako volim al nekako mi se rijetko nađe na meniju. bilježim si ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
  6. E i ja ne volim mak:( Ali iz istog razloga kao i ti probacu ovaj recept jel mi izgleda primamljivo;)

    OdgovoriIzbriši