srijeda, 9. veljače 2011.

Germknoedel

 Ove godine se sve tako poklopilo da nismo išli na skijanje. Skijanje je za mene godišnji na koji se ne ide sam. Moraš imati društvo za skijanje jednostavno nije ni u pola tako zabavno ako si sam. Ljeto je više za odmora tipa partner i ja. Skijanje je jedan veliki tulum, barem meni. Ujutro rano ustajanje, doručak pa na stazu. Malo skijanja pa kuhano vinčeko pa još malo skijanja pa ručak. A ručak, što ćemo za ručak?  Dok svi ostali biraju i mijenjaju stvari koje jedu ja ne. Ja sam vam drage moje u stanju, ne samo u stanju nego to i radim, živjeti na germknedlima tjedan dana. Apsolutno ih obožavam i ništa mi drugo ne treba. Skijanje jednako je germknedel. Zato što nisam u siječnju napunila svoj "trbušćić" na skijanju jednostavno sam morala napraviti germknedle u kućnoj radinosti.


Kvas:

40 g kvasca
0,5 dl mlijeka
30 g brašna
malo šećera

Tijesto:

500 g brašna
1/8 l mlijeka
2 jaja
1 žumanjak
80 g šećera
malo soli
100 g maslaca
sol i ribama korica limuna

Za nadjev:

pekmez od šlijva

Umak od vanilije:

 2 žumanjka
100 g šećera
1,5 žličica škrobnog brašna
mahuna vanilije
0,5 l mlijeka
1 žlica ruma

Za posip:

mljeveni mak

Najprije pripremiti kvas i to tako da mlijeko malo zagrijemo i dodamo mu šećer, izmrvljen kvasac i brašno. Pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i pustimo da se diže dok se smjesa ne udvostruči.
Maslac mikserom pjenasto izmiješati, dodati šećer i sol te dobro izmiješamo. Dodamo jaja i žumanjke. brašno malo zagrijati i u njega dodamo kvas i lagano izmiješamo te dodamo smjesu maslaca i jaja te sok i naribanu koricu limuna. Umijesimo tijesto te ga nastavimo miješati drvenom kuhačom dok se tijesto ne počinje odvajati od nje. Pokrijemo i ostavimo da se tijesto digne cca. 45 minuta.Tijesto podijeliti na 12 manjih komadića te svaki komadić posebno razvaljati te ga puniti pekmezom od šljive. Oblikovati knedle te ih ih slagati na pobrašnjen lim. Pokriti ih krpom te ih ostaviti da se dižu još nekih pola sata do 45 minuta. Dignute knedle kuhati u kipućoj  vodi tri minute sa svake strane. Kuhane knedle izvaditi iz vode te svaku probušiti čačkalicom kako bi iz njih izašao zrak. Poslužiti preliveno umakom od vanilije te posipati makom.
Umak od vanilije pripremiti tako da mikserom pijenasto umiješamo žumanjke i polovicu šećera. Dodamo škrobno brašno koje smo prethodno izmiješali sa malo hladnog mlijeka. Ostalo mlijeko zakuhati sa ostatkom šećera i sastruganom srži mahune vanilije. Vruče mlijeko u tankom mlazu ulijevati u smjesu žumanjaka. Sve zajedno vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne uz stalno miješanje.

4 komentara:

  1. nisam još ovakve probala i odlično izgledaju, super recept!
    skijanje i kuhano vinčeko je gušt ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ne odlazim na skijanje, nikad me to nije privlačilo, ljeto i more je definitivno odmor za mene
    a što se tiče ovih knedlica, preodbro mi izgledaju i vjerujem da ću ih isprobati

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ni ja bila za skijanje. Kao hladno je to ide samo neka fancy ekipa ali navukla sam se i sada totalno uživam. Ne mozda toliko u skijanju ali u kuhanom vinčeku i germknedlima.

    OdgovoriIzbriši