četvrtak, 4. lipnja 2015.

Parfe od jagode


Nakon prošlog kišnog tjedna konačno nam je ugrijalo. Znam da su jagode već pri kraju ali sada kada se  zaredalo ovih nekoliko sunčanih i vrućih dana konačno imaju onaj divan i intenzivan okus koji mi je nedostajao.
Ovo je brzinski recept, što i nije loša stvar obzirom na ove temperature vani.
Recept sam pronašla u časopisu Repete a u originalu ga je pripremila Lana sa bloga La Cuisine Creative.
Jedina promjena u odnosu na izvorni recept je taj što sam ja skuhala žumanjke na pari i dio jagoda nasjeckala a dio ispasirale, čisto da se vide u kremi.


450 g jagoda
400 ml vrhnja za šlag
3 žumanjka
200 g šećera
2 žlice limuncella

Za ukras:

100 ml vrhnja za šlag
jagode
metvica

Izdvojite nekoliko lijepih jagoda i sačuvajte ih za ukrašavanje, a ostale operite i očistite. Veći dio usitnite štapnim mikserom da dobijete glatki umak a ostatak ispasirajte vilicom tako da dobijete različite teksture. U vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke sa šećerom pa ih kuhajte na pari dok se šećer ne otopi i smjesa se ne počne zgušnjavati. U kuhanu smjesu umiješajte limuncello pa ostavite da se malo ohladi. Vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. U njega umiješajte smjesu kuhanih žumanjaka i sve jagode. Raspodjelite kremu u čaše u kojima ćete je posluživati. Ohladite.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag pa ga ukrasno naštrcajte na parfe. Ukrasite još i jagodama i listićima metvice.