nedjelja, 8. lipnja 2014.

FBI rukavice-Taste of life

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Taste of life.
Slijedi moj odabir recepata sa ovog divnog bloga.

Kakao kolač sa kiselim vrhnjem




Već neko vrijeme viđam recepte koji kao nadjev imaju kiselo vrhnje i baš sam željela to isprobati pa mi je ovo bila idealana prilika. Iako sam možda bila malo skeptična ovo je stvarno odličan kolač. Biskvit mi se posebno dopao jer je izuzetno sočan. Jedina promjena u osnovi na originalni recept je drugačija marmelada, kako sam kuhala marmeladu od jagode tako je i kolač njome nadjeven, nažalost prošlogodišnja zaliha marmelade od marelice je planula a onu jednu bočicu koju sam sakrila potrošila sam na žarbo kocke.

RECEPT:
Recept za ispis


Za biskvit:

4 žumanjka
200 g šećera
200 ml vode
150 ml ulja
200 g brašna
 1/2 vrećice praška za pecivo
4 žlice kakaa
4 bjelanjaka

Za nadjev:

5 žlica marmelade od jagoda
200 ml kiselog vrhnja

Čokoladna glazura

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte vodu i ulje pa još malo izradite mikserom. U izmiksane žumanjke dodajte prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo pa sve dobro promiješajte. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa ga nježno umiješajte u pripremljenu smjesu sa žumanjicima.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 40 x 30 cm pa u njega izlite dobivenu smjesu za biskvit. Poravnajte površinu pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 30-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice pa ga ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite na dvije jednake polovice. 
Jednu polovicu biskvita premažite sa 4 žlice marmelade od jagoda a preko namažite nježno razmučeno kiselo vrhnje. Poklopite drugom polovicom biskvita. Vrh kolača premažite preostalom jednom žlicom marmelade od jagode.
Pripremite čokoladnu glazuru pa njome prelite kolač. Ohladite. Prije posluživanja narežite po želji.

Posne žarbo kocke



E na ovo mi je otišla ona skrivena bočica marmelade od marelice spominjana nešto ranije u postu. Ponestalo mi je oraha pa sam ja ove žarbo kocke napravila mješavinom oraha i lješnjaka. Bile su baš dobre malo nježnijeg okusa. U originalnom receptu nema čokoladne glazure ali meni žarbo nije žarbo bez nje tako da sam je ja odlučila napraviti.

RECEPT:
Recept za ispis


250 ml gazirane mineralne vode
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
500 g brašna
100 g mljevenih oraha
150 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
250 g šećera
15 vrhom punih žlica marmelade od marelica

Čokoladna glazura

Pećnicu zagrijte na 180 C.
Gaziranu vodu malo zagrijte pa u nju namrvite kvasac i dodajte žličicu šećera. Stavite na toplo mjesto na 10-ak minuta da se kvasac zapjeni. Zapjenjenu smjesu kvasca prelite u veću zdjelu pa dodajte ulje i prosijano brašno. Umijesite tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na 6 jednakih loptica.
Pomiješajte šećer, mljevene orahe i lješnjake.
Namastite i pobrašnite duboki lim dimenzija 25 x 33 cm.
Uzmite jednu lopticu tijesta pa je na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na dimenzije lima. Stavite je na dno lima pa je lagano nabockajte vilicom. Po kori razmažite 3 žlice marmelade od marelice pa posipajte  petinom smjese šećera, oraha i lješnjaka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve loptice tijesta. Zadnju koru ne premazujte pekmezom već je samo nabockajte vilicom.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnice 25-30 minuta. Ohladite.
Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom. Kada se glazura stisne narežite kolač po želji i poslužite.

Kukuruzi kruh



Apsolutno odličan.

RECEPT:
Recept za ispis

1 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaše brašna
2 žlice pšeničnih posija
1 žličica instant kvasca
4 žlice ulja
1 žličica soli
1 žličica šećera
200 ml mlake vode
3 žlice zobenih pahuljica

Čašu kukuruznog brašna pomiješajte sa instant kvascem, dodajte šećer, sol, ulje, posije i zobene pahuljice. Naizmjence dodajte mlaku vodu i brašno pa umijesite tijesto.
Gotovo tijesto stavite u veću posudu, prekrite kuhinjskom krpom pa stavite na toplo dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat.
Dignuto tijesto istresite na radnu površinu pobrašnjenu kukuruznim brašnom pa ga premijesite i oblikujte u kruščić. Lim obložite papirom za pečenje pa na njega stavite oblikovani kruh. stavite ga na toplo mjesto da se diže još pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh stavite u zagrijanu pećnicu pa ga pecite 30 ak minuta, dok ne dobije lijepu zlaznožutu boju.

Mliječni kruh 



Nisam ga još probala jer dok pišem ovaj post kruh se peče. Ali ako je suditi po mirisu biti će super.

RECEPT:
Recept za ispis


250 ml toplog mlijeka
10 g svježeg kvasca
oko 500 g brašna
60 ml ulja
1/2 žličice šećera
1 žličica soli
1/2 žličice octa

U toplom mlijeku razmutite kvasac i šećer. U većoj posudi pomiješajte sol, ulje i ocat  pa dodajte i smjesu mlijeka i kvasca. Pomalo dodajte brašno pa zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ja sam potrošila otprilike 450 g brašna. 
Dobiveno tijesto stavite u posudu pa prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat.
Dignuto tijesto premijesite pa ga oblikujte u kruščić. Stavite ga na toplo da se diže još pola sata.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
prije nego stavite kruh peći zarežite ga nožem na par mjesta.
Pecite ga na temperaturi od 250 C 10-ak minuta a zatim smanjite temperaturu pećnice na 180 C i pecite još 20-ak minuta.

Broj komentara: 13:

  1. Odličan odabir i izvedba! Kinder pingui radim s kiselim vrhnjem i fantastičan mi je taj nadjev. Ovaj kolač nisam probala, sigurno je jako ukusan. A i kruhići super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! E točno na kinder pingui me podsjeća, nisam se nikako mogla sjetiti.

      Izbriši
  2. Jako fini receptici i sve sto si isprobala, kakao kolac mi je promakao ali sada cu ga odmah staviti na listu.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Baš mi je drago da si pronašla nešto što ti se sviđa.

      Izbriši
  3. Divan izbor i sve tako krasno izgleda. U Skandinaviji se cesto kolaci i serviraju sa kiselim vrhnjem pored umjesto sladoleda ili slaga. Zarbo je divan, jedan od omiljenih kolaca :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Sa kiselim vrhnjem ili creme freiche? Nekako mi taj creme ima puniji okus pa mi bolje paše uz kolače.

      Izbriši
  4. Divna ti je selekcuja, sve izgleda super, ali ja uvek glasam za zerbo kocke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I ja ali ovaj mliječni kruh je baš ono bap dobar tako da se malo dvoumim oko pobjednika glasanja.

      Izbriši
  5. Super odabir. Tako mi je uvijek zanimljiva ova igrica i koliko svi različito izabiremo recepte. Ja ove nisam ni pogledala, a super su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To i ja volim, pogledati tuđi odabir i pronaći još nešto što sam propustila na prvi odabir.

      Izbriši
  6. Odlično mi je sve što si odabrala i isprobala, a posebno sam se zadržala kod mliječnog kruha :) Kod Suzane mi je super i najveći problem mi je neki uži odabir.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Mliječni kruh je savršen, ima svaku moju preporuku.

      Izbriši
  7. Super si recepte izabrala za ovu blogersku igricu. Kod Suzane baš ima širok izbor i za svakog po nešto.

    OdgovoriIzbriši