četvrtak, 15. svibnja 2014.

Torta sa tri čokolade


Već jako dugo nisam radila ovu tortu. Kada sam za naše, sad već jubilarno, druženje na Žumberku dobila narudžbu da napravim nešto čokoladno krenula sam listati bilježnice sa receptima. Nakon ovacija koje je " Žumberačka torta" doživjela lani nisam baš imala lak zadatak. I tako sam naišla na recept za ovu tortu sa tri čokolade, i pomislila sam zašto ne, čokoladno je ali nekako drugačije.
Nisam pogriješila svi su bili zadovoljni i čak sam vikend nakon toga morala ponovno raditi istu ovu tortu sa jedno drugo druženje.
Baš mi je drago da sam nešto tako dobro izvukla iz naftalina.
 
RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

Za navlažiti biskvit:

malo mlijeka

Za tamnu kremu:

150 g čokolade sa velikim udjelom kakaa
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak

Za mliječnu kremu:

150 g mliječne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
2 žlice soka od naranče

Za bijelu kremu:

150 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 žumanjak
2 žlice mlijeka

Za ukras:

čokolada p želji od koje ćete napraviti čokoladne strugotine

Namastite i pobrašnite kalup za torte promjera 28 cm. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Mikserom izmiksajte jaja i šećer dok ne posvijetle i udvostruči im se volumen. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješajte u smjesu pjenastih jaja. Istresite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč kalupa za torte.
Biskvit navlažite sa malo mlijeka.
Za tamnu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite tamnu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa rumom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. U ovom trenutku žumanjak će jako stisnuti čokoladu, ali ne brinite dodavanjem šlaga će se opustiti. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na pripremljeni biskvit, zagladite površinu i stavite u hladnjak na pola sata.
Za mliječnu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite mliječnu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa narančinim sokom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na tamnu kremu, zagladite površinu i stavite u hladnjak na pola sata.
Za bijelu kremu; vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. Na pari otopite bijelu čokoladu. Žumanjak pomiješajte sa mlijekom i ulite u otopljenu čokoladu neprestano miješajući. Šlag umiješajte u otopljenu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Kremu prelite na pripremljeni mliječnu kremu, zagladite površinu pa ukrasite tortu čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja dobro ohladite tortu.

Broj komentara: 6:

  1. Ovo ja zovem cokoladna dekadencija, volim sto je razbijena sa malo narandze - divno. Ne znam gde je Zumberk , ali izgleda kao prava oaza mira.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Žumberak ti je planina, skoro, na granici Hrvatske i Slovenije. I je baš je oaza mira!

      Izbriši
  2. Prekrasno izgleda! Puno je efektna dekoracija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Super izgledaju ove čokoladne strugotine a baš su jednostavne za napraviti.

      Izbriši
  3. Jako je lijepa! Obožavam ovu tortu, pogotovo ljeti, samo što po mom receptu u kreme ide čokolada, mascarpone i šlag. Prvi put čujem za ovu verziju s jajem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja prvi puta čujem za ovu verziju sa mascarponeom. Imaš recept na blogu da isprobam i tvoju verziju?

      Izbriši