ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Pita sa cikorijom



Ne znam kako vi ali ja obično početkom mjeseca škicnem igrice u kojima najčešće sudjelujem poput Daring bakersa, Fbi rukavica, Ajme i Patin 15-i pa vidim što se radi u toku mjeseca pa pokušavam te zadane stvari ukumponirati u naš jelovnik.
Ponekad i nešto zapišem na neki papirić koji onda misterijozno nestane pa se materijalizira kroz neka dva do tri mjeseca kada naravno više nemam koristi od njega.
E tako je bilo i ovoga mjeseca, papirić sam izgubila a moja luda glava je upamtila da je tema ovomjesečne igrice Ajme cikorija.
A nije. Tema je crveni radić. Eto, fulala sam temu.
Manje bitno jer je meni pita bila odlično ali Vas u isto vrijeme upozoravam da ovo nije jelo baš za svakog. Moja kolegica na poslu bila je zgrožena kombinacijom i okusom pite.
Meni je kombinacija odlična, karamel prikrije gorčinu cikorije ali ne u potpunosti tako da je okus meni baš taman, a još ova otopljena skuta ispod, odlično.
Uglavnom nije baš za ljude ne navikle na neobične kombinacije, ali više zato jer im je ta kombinacija nespojiva u glavi a ne želi kušati.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g lisnatog tijesta
50 g maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
25 g šećera
malo svježeg timijana
5 cikorija
100 g skute
tostirani pinjoli

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Polovicu maslaca otopite u tavici koja može i u pećnicu jer ćete kasnije u njoj peći pitu. Na otopljeni maslac dodajte nasjecani luk pa ga dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša i posmeđi. Izvadite luk iz tavice na tanjur da se ohladi.
U istu tavicu stavite ostatak maslaca i otopite ga. Dodajte šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete karamel. Maknite sa vatre pa dodajte listiće timijana. Cikorije duljinom prerežite na dvije polovice pa ih složite na karamel stranom koja je prerezana prema dolje. Posolite i poparite po želji. Namrvite skutu po cikoriji i posipajte sa tostiranim pinjolima. Lisnato tijesto izvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini malo veće od tavice u kojoj ste pripremili cikoriju. Razvaljanim tijestom prekrite cikorije a tijesto koje viri preko ruba zagurajte uz rub tavice. Nabockajte vilicom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Ostavite pitu da se ohladi nekoliko minuta u tavici pa je preokrenite na tanjur za posluživanje.

Broj komentara: 6:

  1. Pita je lepa i ja volim da probam različite ukuse.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam naizgled nespojive kombinacije i već sam se navikla da ljudi neki neće ni da ih probaju...a ja ih volim sve više. Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam jos probala cikoriju, tako da ne mogu da zamislim ukus, ali verujem ti na rec kad kazes da je dobro.:))

    OdgovoriIzbriši