četvrtak, 12. prosinca 2013.

Išleri


Nisam pretjerano praznovjerna osoba ali čini se da je čarolija Božića u zraku i da ipak djeluje. Upravo sam u vrlo kratkom roku čula dvije odlične vijesti i jako sam jako vesela zbog toga. Jupi!
Pod dojmom dobrih vjesti cijela inspiracija za uvod u recept za išlera mi je isparila iz glave i samo se smijem  od uha do uha.
Ovo nisu klasični išleri sa kuhanom kremom nego su punjeni smjesom lješnjaka i pekmeza od marelice pa su možda malo otoprniji na stajnje od onih klasičnih. Naravno sve to pod uvjetom da ih uspijete negdje sakriti jer su tako dobri da planu u trenu. 

RECEPT:

Za tijesto:

1 žumanjak
300 g brašna
200 g maslaca
70 g šećera u prahu
100 g oraha
Prstohvat cimeta
Prstohvat soli

Za nadjev:

50 g meda
50 g šećera
25 ml vode
150 g sitno mljevenih lješnjaka
2 žlice ruma

Za ukras:

100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade
lješnjaci i orasi

Od svih navedenih sastojaka ( žumanjak, brašno, maslac, šećer u prahu, orasi, cimet i sol) umijesiti tijesto. Dobiveno tijesto umotati u rastezljivu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat. Ohlađeno tijesto, na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljati na debljinu od otprilike 3 mm. Kalupom izrezivati krugove pa ih slagati na limove za pečenje koje smo prethodno obložili papirom za pećenje. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 ºC 10-12 minuta dok rubovi keksića ne počnu dobivati boju. Ohladiti.
U prikladnoj posudi pomiješati med, šećer i vodu. Staviti na umjerenu vatru po kuhati uz mješanje dok se šećer sasvim ne otopi. U smjesu dodati mljevene lješnjake, promiješati i kuhati još 5 minuta. Ohladite.
Polovicu ohlađenih keksića premazati pekmezom od marelice a drugu polovicu nadjevom od lješnjaka, pa ih ljepiti dva po dva.
Na umjerenoj vatri u prikladnom loncu kuhajte vrhnje za šlag dok ne provrije. Čokoladu sitno nasjeckajte. Nasjeckanu čokoladu umiješajte u vruće vrhnje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zaljepljene keksiće umačite u otopljenu smjesu čokolade pa ih ukrasite polovicama oraha ili lješnjacima.

Broj komentara: 20:

  1. Hvala! I z akompliment o keksićima i za dobre vijesti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Išleri su jedni od najlepših sitnih kolača, a super ti je nadev.

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, divni su!!!! I ja ih mnogo volim... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i ja ih obožavam,jedino što ima posla oko njih pa sam ih lijena često raditi.

      Izbriši
  4. Strašno volim išlere, ali ne toliko raditi ih (nikada kraja), već jesti. A kad' me krenu........... Ovi tvoji baš divno izgledaju.
    Što se čarolija tiče, mislim da su one u nama. Uvijek je lijepo primiti dobru, radosnu vijest. Ja se pak, svao jutro, probudim u suzama jer stalno mislim na svoju mamu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potrebno je vreme da srce zaceli, ali nemoj biti tuzna... seti je se kroz lepe trenutke koje ste proveli zajedno, ona bi to sigurno volela, a zauvek ce imati posebno mesto u tvom srcu.:) veliki poljubac i zagrljaj... <3

      Izbriši
    2. Slažem se sa Mignonne potrebno je vremena da srce zacijeli i misli na mamu kroz lijepe stvari koje ste zajedno radile.

      Izbriši
  5. Obožavam išlere, ovi predivno izgledaju! :o)

    OdgovoriIzbriši
  6. Preslatki kolacici, bas nekako posebni i praznicni, jaaako mi se svidja krema jer je drugacija od ostalih.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, taj drugačiji nadjev me i privukao da ih napravim.

      Izbriši
  7. Odličan mi je nadjev! I sigurno je jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Divni su, radim puno keksića, ali njih nekako uopće nisam. Sviđa mi se nadjev

    OdgovoriIzbriši