nedjelja, 1. prosinca 2013.

Chocolate chip cookies


Danas je službeno počeo moj omiljeni mjesec u kuhinji.Prosinac mjesec sitnih kolačića. Nije da postoji zakon koji zabranjuje pečenje keksića u bilo koje doba godine ali nekako mi nemaju isti okus u na primjer lipnju kao sada kada je vani hladno a ja sam ušuškana i grickam ih uz šalicu toplog čaja.

RECEPT:
Recept za ispis

330 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 žličica soli
3 žličice ekstrakta vanilije
2 jaja
200 g nasjeckane čokolade
100 g nasjeckanih oraha

Zagrijte pećnicu na 190 C. Tri lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Prosijte brašno sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
U prikladan lonac stavite 150 g maslaca pa ga stavite na umjerenu vatru dok se ne rastopi. Kada se maslac otopio nastavite ga zagrijavati uz stalno miješanje dok ne posmeđi i dobije onaj fini orašasti miris, to će trajati otprilike 3-5 minuta. Znači ustvari napravili smo brown butter. U još vrući brown butter umiješajte i preostalih 50 g maslaca, smeđi šećer  i žličicu soli pa miješajte dok se sve ne poveže.
Umiješajte i jaja pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite tijesto da odstoji otprilike 3 minute pa ga ponovno izmiješajte. Trebali bi dobiti glatku i sjajnu smjesu. Dodajte prosijanu smjesu brašna i nasjeckanu čokoladu i orahe i dobro izmješajte.
Pomoću žličice oblikujte keksiće i slažite ih na pripremljene limove. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.  

Broj komentara: 11:

  1. Uvod ti je kao da sam ga ja pisala - dijelimo isto mišljenje :D Prosinac je jedini mjesec kad radim keksiće, baš me neka manija uhvati.
    Sviđa mi se dodatak oraha u keksićima i obožavam te s komadićima čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ih radim svaki puta kada idem na put, tipa na skijanje ili na more tako da imam uz sebe komadić doma ali nekako su najbolji baš u ovo doba. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni su,mnogo volim ovakve kolačiće.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas su fini, volim keksice sa komadicima cokolade, vec sam ih stavila u folder za probu.:))) p.s. radujem se novim recepticima.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja se veselim novim keksićima koje ću isprobati! Hvala.

      Izbriši
  5. I meni su ovakvi keksići najdraži :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volim ovakve kolačiće i namjerno ih ne pečem često jer bismo natukli nepotrebne kile. Jednostavni i odlični.

    OdgovoriIzbriši
  7. Fini su :). Ovog meseca neču raditi toliko sladkih stvari jer onda previše pojedem :), hahaha !

    OdgovoriIzbriši
  8. ja uvijek radim puno vrsta ali ih onda podijelim prijateljima, tako da sam zadovoljna dam si oduška u kuhinji a ne pojedem puno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Slažem se, keksići imaju baš poseban okus u prosincu. Sviđaju mi se tvoji chocolate chips, a posebno dodatak oraha, fino!

    OdgovoriIzbriši