četvrtak, 23. ožujka 2023.

Nutella brownie mousse torta


Moja rođendanska.
Zato je fotka bez presjeka.
Da imam cijelu tortu za jedan rođendan.
Bio je plan pofotkati i presjek ali uživala sam u druženju s dragim ljudima pa sam zaboravila.
Original recept možete pronaći ovdje.
 
RECEPT: 
  
Za brownie biskvit:
55 g maslaca 
2 žlice ulja
200 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
70 g brašna
35 g kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 žlice mlijeka
85 g Nutelle
 
Za Nutella mousse:
 
2 listića želatine
355 ml vrhnja za šlag
170 g mliječne čokolade
85 g Nutelle
prstohvat soli
 
Za glazuru:
 
2 žličice želatine u prahu
100 ml hladne vode
100 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
50 g kakaa
 
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu (ja sam koristila kalup promjera 28 cm jer sam željela nižu tortu).
U prikladnom loncu, na laganoj vatri, otopite maslac i ulje.
Otopljenu smjesu ulijte u posudu od miksera pa dodajte šećer pa kratko izmiksajte.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Umiješajte i ekstrakt vanilije.
Pomiješajte i prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
Umiješajte u smjesu s jajima.
Na kraju umiješajte i mlijeko.
Ulijte u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta (napravite test čačkalicom).
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prebacite na tanjur za posluživanje pa premažite Nutellom pa stavite u hladnjak dok pripremate mousse.
Za mousse želatinu prelijte hladnom vodom pa je ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Na pari otopite čokoladu i nutellu.
100 ml vrhnja za šlag ugrijte dok ne bude toplo.
Iz želatine iscijedite što više vode pa je ubacite u toplo vrhnje i miješajte dok se ne otopi.
Ulijte u otopljenu smjesu čokolade i nutelle pa izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Umiješajte i prstohvat soli.
Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Ulijte čokoladnu kremu pa nježno izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Oko brownie biskvita stavite obruč od torte pa ulijte mousse od nutelle.
Zagladite površinu pa vratite u hladnjak da s eu potpunosti stisne prije glaziranja.
Za glazuru  želatinu prelijte s 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
U prikladnu posudu stavite preostalu vodu, vrhnje za šlag i šećer pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
Kada smjesa zakuha maknite s vatre pa dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Dodajte i prosijani kakao i dobro izmiješajte.
Ostavite glazuru da se ohladi kako bi bila sobne temperature.
Odvojite obruč od torte.
Tortu stavite na rešetku pa je prelijte mlakom glazurom.
Ostavite je da se stisne pa ukrasite po želji.
Još jednom dobro ohladite tortu prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar