četvrtak, 13. lipnja 2019.

Prhki tart od trešanja


Trešnjice su stigle na plac.
I divne su, stvarno izgledaju kao mali crveni rubini.
Stoga ih ovih dana koristim za sve, uz jogurt i granolu za doručak, u kolačima, navečer uz seriju ispred tv, baš uživam u njima.
Ovo jedan od kolača koji sam uz onaj sada već kultni biskvit sa trešnjama napravila.
Original recept je iz Jamie magazina.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

200 g brašna
50 g šećera u prahu
125 g maslaca
1 žumanjak
1,5 kg trešanja
300 g šećera
sok 1 naranče
1 mahuna vanilije

Za mrvičasti posip:

40 g brašna
20 g šećera
20 g maslaca

Za tijesto u velikoj posudi pomiješajte brašno, bademe i šećer. Dodajte maslac i utrljajte ga u suhe sastojke da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjak i nježno spojite tijesto.Omotajte ga rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Očišćene trešnje stavite u prikladan lonac sa šećerom i srži mahune vanilije i sokom od naranče.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Smanjite temperaturu pa nastavite kuhati još 5 minuta uz povremeno gnječenje trešanja vilicom dok ne omekšaju a smjesa postane gusta i sjajna.
Ohladite.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
Tijesto razvaljajte na debljinu od 5 mm pa njime obložite pripremljeni lim za pite.

Stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pripremite posip: pomiješajte šećer i brašno u zdjeli. Dodajte maslac pa utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
Izvadite kalup sa tijestom iz hladnjaka.
Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici na slijepo.
Preko polupečenog nadjeva rasporedite pripremljeni nadjev i posipajte posipom.
Pecite u pećnici još 25-30 minuta dok se  ne zazlati.
Izvadite iz pećnice i ohladite.
Poslužite uz sladoled.

Nema komentara:

Objavi komentar