ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

FBI rukavice-Vrtaljica

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za studeni i prosinac , a pod istragom je blog  Vrtaljica.
Tužan je ovaj krug igrice jer Snježana više nažalost nije s nama. Ja na žalost nisam nikada imala čast osobno upoznati Snježanu ali preko njenih divnih recepata sam imala osjećaj da se znamo već dugi niz godina.
Gledajući sada što sam odabrala za pripremiti nekako je ispalo da svi kolači sadrže čokoladu.
I apsolutno su svi do zadnjeg savršeno uspjeli. Znam ja da je Snježana negdje od gore pazila da sve bude u savršenom redu. Nedostaješ nam Snježo i usput kad si gore pozdravi mi i tatu.

Okrenuti kolač sa karamelom


Ja uvijek padnem na kombinaciju karamela i čokolade, pa ako ste i vi taj tip ovo je definitivno kolač za vas.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

200 g tostiranih i nasjeckanih miješanih orašastih plodova (ja sam koristila orahe, bademe i lješnjake)
210 g maslaca
185 g šećera
5 jaja
305 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
60 g kakaa
170 g čokolade, rastopljene
300 ml mlijeka

Za karamel:

70 g maslaca
95 g šećera
5 žlica vrhnja za šlag

Dublji lim obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za karamel otopite šećer sa maslacem i vrhnjem za šlag uz stalno miješanje da se karamel otopi. Kada smjesa dobije lijepu zlatno smeđu boju maknuti ga sa vatre i rasporediti po dnu pripremljenog lima za pečenje. Po karamelu rasporediti priremljene orašaste plodove pa odložiti sa strane dok ne pripremite biskvit.
U prikladnu posudu prosijati brašno, kakao, sol i sodu bikarbonu.
Čokoladu otopiti na pari.
Mikserom pjenasto izraditi maslac sa šećerom. Kada smjesa postane kremasta umiješati jedno po jedno jaje. Pjenjačom umiješati prosijanu smjesu sa brašnom, otopljenu čokoladu i mlijeko. Dobro izmiješati da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu rasporediti preko pripremljenog karamela, zagladiti površinu pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici 50-ak minuta.
Pečeni kolač ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga istresti na tanjur. Narezati po želji prije posluživanja.

Fina torta


Krasna, sočna, pomalo retro torta. Malo sam smanjila količinu šećera u odnosu na originalni recept i još sam sokom od naranče navlažila biskvite.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

8 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g tostiranih, mljevenih lješnjaka
4 žlice oštrog brašna
2 žlice kakaa
100 g mljevene čokolade

Za natopiti biskvit:

iscijeđeni sok dvije naranče

Za nadjev:

150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
100 g šećera
200 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
250 g maslaca

Za ukras:

mljeveni lješnjaci 

Zagrijati pećnicu na 200 C.
Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg pa ih odložiti sa strane. Žumanjke i šećer miksati dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen.
U prikladnoj posudi pomiješajte mljevene lješnjake, mljevenu čokoladu, kakao i brašno. U pjenastu smjesu žumanjka naizmjence umiješajte smjesu lješnjaka i čokolade i snijeg od bjelanjaka. Dobro izmiješajte pa dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za pečenje. Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta. Snizite temperaturu na 180 C pa nastavite peći biskvit još 25 minuta. Ohladite.
Za kremu u prikladnu posudu stavite 150 ml soka od naranče i šećer. Kuhajte na jakoj vatri dok ne provrije, pa smanjite i kuhajte još nekih 5-10 minuta dok se umak malo ne reducira i zgusne. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je umiješajte u vrući umak. Dodajte i lješnjake. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ohladite.
Omekšali maslac mikserom izradite dok ne postane pjenasti. Umiješajte ohlađenu kremu. Dobro izradite. Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite donji list biskvita, navlažite ga sokom od naranče pa ga premažite trećinom kreme. Stavite drugi list biskvita, navlažite ga sokom od naranče i premažite trećinom kreme. Na vrh stavite treći list biskvita, navlažite ga sokom od naranče pa kremom omažite stranice i vrh torte. Ukrasite tortu mljevenim lješnjacima. Ohladite prije posluživanja.

Sočna čoko torta


Oko ove torte su podijeljena mišljenja, nekima se dopala a drugima baš i nije. Meni je bila vrlo zanimljiva zbog nadjevanja toplom kremom i bila sam sigurna da će kreme biti po svuda u hladnjaku. Tako da sam čisto da se osiguram tortu slagala tako da sam sve stavila u dublji lim za svaki slučaj ako nešto iscuri da ne moram čistiti cijeli hladnjak. Ali ni kap nije iscurila.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:
količina namirnica je za jedan biskvit a potrebno je ispeći dva 

2 jaja
10 žlica šećera
12 žlica oštrog brašna
13 žlica mlijeka
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo

Za kremu:

1 l mlijeka
5 žlica šećera
200 g čokolade
300 g mljevenih oraha
250 g maslaca

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i ne udvostruči joj se volumen. Smanjite brzinu miksera pa umiješajte žlicu po žlicu mlijeka. Prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo pa smjesu umiješajte u smjesu jaja.
Smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Napravite test čačkalicom.
Ponovite postupak još jednom i ispecite još jedan biskvit.
Ohladite.
Za kremu u prikladnom loncu pomiješajte mlijeko i šećer. Dodajte i čokoladu i orahe pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se i čokolada i šećer ne otope. Maslac narežite na manje komadiće pa ga umiješajte u kremu. 
Biskvite vodoravno prerežite tako da dobijete dva lista. Stavite list biskvita na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč od kalupa za tortu. Prelite sa četvrtinom kreme pa poklopite drugim listom biskvita. Ponovno prelite četvrtinom kreme. Ponavljajte dok ne potrošite i biskvit i kremu.
Složenu tortu stavite u hladnjak, najbolje preko noći da se ohladi i stisne.
Ujutro odstranite obruč a tortu ukrasite po želji.

Kolač torta od lješnjaka i čokolade


Odličan za doručak. Samo budite pažljiviji u čitanju recepta a ne kao ja pa da izostavite mlijeko. Kolač je svjedno bio odličan samo malo kompaktniji. Lijepo sam Vam rekla da je Snježa pazila da nam sve uspije.

RECEPT:
Recept za ispis


350 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
125 g maslaca
100 ml mlijeka
1 staklenka kompota od trešanja bez koštica
100 g tostiranih i krupno nasjeckanih lješnjaka
1 žlica ruma
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja
150 g šećera

Ocijedite trešnje iz kompota od soka.
Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite dva duguljasti kalupa za kruh.
Čokoladu izlomite na kockice pa joj dodajte mlijeko i maslac narezan na manje komadiće. Sve stavite kuhati na pari pa kuhajte uz povremeno miješanje dok se sve ne otopi i dobijete jednoličnu smjesu.
Kada se sve poveže u jednoličnu smjesu maknite sa vatre pa umiješajte lješnjake, rum i trešnje. Stavite sa strane da se malo ohladi.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom. Prosijanu smjesu brašna lagano umiješajte u smjesu jaja.. Umiješajte i smjesu sa čokoladom i mlijeko. 
Dobivenu smjesu podijelite između pripremljenih kalupa.
Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta.
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 5 minuta pa ga onda izvadite iz kalupa i ohladite do kraja prije posluživanja.

Broj komentara: 11:

  1. Tužan krug Rukavica...
    Obično i ja padam na čokoladno, ali suprug nije preveliki ljubitelj čokoladnih kolača, pa ih radim rijetko i sebi za gušt. Ova fina torta baš mami.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je baš tužan. Vidiš a kod mene je skroz obratno samo čokolada pali.

      Izbriši
  2. Ove tortice bih rado isprobala sve od reda, divan izbor... verujem da bi i nasoj Snjeski bilo drago.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lepi recepti, divan odabir i Snježa koju pamtimo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan odabir recepata i lep oproštaj od naše Snježane.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan odabir recepata. To ću sljedeće isprobavati.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan izbor, sve je bas primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši