četvrtak, 8. svibnja 2014.

Panna cotta torta sa jagodama


Stigle su nam i domaće jagode, konačno. Najčešće ih kupujem na Ilici tamo na početku one ulice koja vodi do Cvjetnog placa. Gospođa koja je tamo postavila štand napravila je poslovni potez stoljeća. 
Fluktuacija ljudi na tom području je povelika a jagode tako zamamno mirišu daje nemoguće proći uz štand a ne zastati i kupiti mjericu.
Moj današnji prijedlog za iskoristiti jagode je ova panna cotta torta za koju sam recept pronašla u prošlomjesečnom broju Dobre hrane.
Torta je jako brzo gotova i ako ste kao i ja, potrošiti čete dio od onih smrznutih bjelanjaka iz zamrzivača koje vam je žao baciti. Mislim da tim zamrzavanjem napravim više troška nego da ih jednostavno bacim, jer smrzavam jedan po jedan u plastičnoj vrećici tako da imam točnu mjeru.
I da, kada slažete jagode na dno torte slažite ih vrlo gust, tako da drže jedna drugu. Ja sam ih složila malo nonšalantnije pa mi je jedna isplivala na vrh.

RECEPT:
Za kalup promjera 18 cm 
Recept za ispis

Za tijesto:

6o g čokolade
25 g maslaca
4 bjelanjka
2 žumanjka
35 g šećera

Za kremu:

300 ml slatkog vrhnja
4 lista želatine
2 žlice limuncella
2 žlice ekstrakta vanilije
250 g mascarponea
80 g šećera
300-400 g jagoda

Čokoladu i maslac otopite na pari. Žumanjke mikserom mješajte sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Otopljenu čokoladu ohladite do sobne temperature pa je pomiješajte sa smjesom žumanjaka i snijegom od bjelanjaka. Kalup za tortu dimenzija 18 cm namastite i pobrašnite. U pripremljeni kalup ulite smjesu, zagladite površinu i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Zagrijte vrhnje i šećer. Želatinu umješajte u toplo vrhnje pa mješajte dok se ne rastopi. Malo ohladite pa mikserom umiješajte mascrpone, limuncello i ekstrakt vanilije. 
Biskvit stavite na tanjur za posluživanje za obručom kalupa oko njega. Jagode očistite, operite i prerežite na polovice. Složite ih uz rub obruča i po cijeloj površini biskvita. pa preko njih prelijte kremu. Ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se krema stisnula.

3 komentara:

  1. Nisu mi se tjednima prikazivali tvoji postovi, pa sam se zabrinula da si odustala od bloga...Baš mi je drago da nisi! Torta je fenomenalna i ja sam ju mjerkala u Dobroj hrani ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nisam odustala od bloga, nego sam imala sam imala problema sa produljenjem domene pa sam sada ustvari na novoj adresi. Ma joj odmah sam jadna kad se sjetim.
      Hvala, torta je super probaj i brzo je gotova.

      Izbriši
  2. Torta mi je super, pravi ljetni fini desert, a jagode i ja često kupim na istom mjestu gdje i ti , volim inače te štandove sa jagodama više nego kupiti ih na placu.

    OdgovoriIzbriši