petak, 7. listopada 2011.

Štrumfovi

Uopće mi nije jasno zašto se ovaj kolač zove štrumfovi. Ne vidim apsolutno nikakvu sličnost između njega i malih plavih stvorenja. Sjećam se prije nekih 10-ak godina kad ih je prijateljica prvi puta napravila; bila sam totalno oduševljena njima.Jednostavno ih nisam mogla prestati jesti. Stalno sam je molila da ih opet napravi. Kada je prije nekih mjesec dana film došao u kina sjetila sam se kolača i odlučila ga ponovno napraviti.
Očito je da se okusi kroz godine drastično mijenjaju. Kolač je i dalje ukusan ali opet nije to ništa senzacionalno. Ima kolača koji su mi puno, puno finiji. Ako imate vremena i volje isprobajte ih. Moja mala nećakinja je bila oduševljena. Očito je to pravi dječji kolač.

RECEPT:
Tijesto;

150 g šećera
4 jaja
3 dl ulja
1 dl mlijeka
300 g brašna
1 pecilni prašak

Nadjev;

2,5 dl mlijeka
100 g šećera
150 g čokolade
150 g mljevenih oraha
izmrvljeni ostatak biskvita
rum po želji

Ukras;

2,5 dl slatkog vrhnja
ribana čokolada

Pećnicu zagrijati na 180 C. Lim veličine 30 x 30 cm premazati maslacem i posipati brašnom. Mikserom pjenasto izmiješati jaja i šećer. U smjesu lagano umiješati mlijeko i ulje te na kraju umiješati brašno prosijanao sa pecilim praškom. Smjesu izliti u lim. Peći 30- ak minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Ohladiti.
Ohlađeno tijesto izrezati okruglim kalupom. Mlijeko,čokoladu izlomljenu na kockice i šećer stavite u lončić i miješajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne rastope. U smjesu sa mlijekom umiješajte orahe i rum ako želite. Zatim dodajte namrvljenih ostataka biskvita (oni koji su vam ostali nakon što ste izrezali krugove) koliko treba da dobijete gustu smjesu. Smjesu žličicom rasporediti na krugove biskvita. Ohladite.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag i njime ukrasite svaki kolačić. Posipajte sa malo naribane čokolade i poslužite.

Verzija za ispis

Broj komentara: 10:

  1. Prva pomisao mi je bila - zašto se kolač zove štrumfovi? Možda je nastao u vrijeme kad su oni bili hit pa ga je netko tako prozvao. Ili zato što izgleda simpatično kao i oni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imena nekih kolaca su i ostaju misteriozna.A po tvom postu eto i ukusi se menjaju.Meni je odma bio simpatican ne zbog imena nego zbog ove cokolade na vrhu:))

    OdgovoriIzbriši
  3. JUPIIIIIIIIIIIIIII! Ovo sam jela kao dete (mislim da sam ih zavolela prvo zbog naziva a posle zbog ukusa) ali nisam mogla da nadjem recept. To je to.Hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hehe,prijateljica mi dala knigu i ja sam prepisala isti kolac,ali am pisajuci mislila zasto bas strumfovi,ali zasto i ostala imena drugih kolaca...svidaju mi se namirnice ,nisam ga jos pravila,no mislim da je je ukusan kolac !!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Štrumfovi zato, jer u jednoj epizodi oni papaju neki sličan kolačić, tako sam barem čula. Inače kolač je super.

    OdgovoriIzbriši
  6. I mene uvek interesuje zašto neki kolač ili jelo nosi neko takvo ime, sa kojim, bar na prvu loptu, nema nikakvih asocijacija. Ovo što pominje Dunja već dobija smisao.
    Inače, meni je baka mog mouža ostavila neku svoju sveščicu sa receptima, nema puno toga, ali ima nešto što se zove Štrumpfovi ili Štrumfići, proveriću da li je ovo što nam ti prezentuješ, jer meni je totalno nepoznato išta pod tim imenom.
    Izgleda jako lepo, mogla bih da probam.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja hvala na informaciji o imenu baš je zgodno znati pretpostavku od kuda ime kolača.
    Maki baš mi je drago da si pronašla traženi recept.

    OdgovoriIzbriši
  8. prvi put čujem za ovaj kolač, baš su slatki :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Dunja hvala na informaciji o imenu baš je zgodno znati pretpostavku od kuda ime kolača.
    Maki baš mi je drago da si pronašla traženi recept.

    OdgovoriIzbriši
  10. joj,sad si i mene podsjetila na ove kolacice, znam da su mi bili fini prije, ali vjerojatno bi i sada, jer sve sto je slatko meni je fino, a ovi su preslatki:)

    OdgovoriIzbriši