četvrtak, 14. srpnja 2022.

Raženi kruh s ciderom

 

Moja mala pekarnica, usprkos vrućini, radi i dalje. 
Original recepta je iz kuharice Dough. 
 
RECEPT:
 
Za predtijesto:
 
200 g brašna
50 g raženog brašna
5 g svježeg kvasca
2 žličice soli
180 g vode
1 žličica šećera
 
Za tijesto:
 
10 g svježeg kvasca
750 g brašna
255 g raženog brašna
4 žličice soli
455 g cidera
155 g vode
 
Za predtijesto u mlakoj vodi rastopite kvasac i šećer pa stavite na toplo mjesto dok se kvasac na aktivira i zapjeni.
U veću posudu prosijte obje vrste brašna pa umiješajte i sol.
Dodajte zapjenjeni kvasac i zamijesite glatko tijesto.
Stavite u posudu koju možete zatvoriti pa dižite 5 sati.
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna i umiješajte sol.
Dodajte kvasac, cider i vodu.
Na kraju dodajte svo fermentirano predtijesto pa umijesite glatko i elastično tijesto.
Dobiveno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu, prekrite čistom krpom i dižite 1 sat.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesite.
Oblikujte po želji.
Oblikovani kruh prekrite čistom krpom i dižite 1,5 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno sa pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite. 
 

Nema komentara:

Objavi komentar